Siirt'in Tillo ilçesine bağlı Sinep köyü mezarlığında yetişen Siirt adaçayı, güzelliği ve hoş kokusuyla dikkat çekiyor.
Ancak tek bir yaşam alanına sahip olması ve popülasyonun düşüklüğü nesli kritik tehlike altında bulunan Siirt adaçayı, koruma altında bulunuyor.
Siirt Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı Doç. Dr. Mehmet Fidan, adaçayının ballıbabagiller familyasında bir üyesi olduğunu söyledi.
“LOKAL ENDEMİK TÜRLERDEN BİRİDİR”
Ülke genelinde yayılan yaklaşık 100 adaçayı türü arasında 50’yi geçen sayıda endemik tür bulunduğunu belirten Fidan, "Bazıları lokal endemiktir. Siirt adaçayı da bu türlerden biridir. Sadece Siirt'in belirli bir noktasında yaşam alanı bulunmaktadır. Yılın 15-20 gününde çiçek açıyor. Daha sonra ise çiçeklerini kapatarak meyve oluşturmaya başlıyor." diye konuştu.
387 BİN 141 TL CEZA
Siirt adaçayının nesli tehlikede olan bir tür olduğunu anımsatan Fidan, bu nedenle koruma altına alınan bitkinin koparılması durumunda 387 bin 141 TL’lik cezai işlem uygulandığını kaydetti.
Siirt adaçayının yayıldığı alanın bir köy mezarlığı olduğuna da dikkat çeken Fidan, şu sözleri kullandı:
"Aslında bulunduğu alan çok önemli. Mezarlıklar, inancımız gereği bitkilerin korunması için önemli alanlardır. Biz mezarlıklardan bir şey koparılmasının doğru olmadığına inanıyoruz. Siirt adaçayının da doğal yayılış alanı bir mezarlık. Doğal olarak da koruma altında olan bir tür olarak hesaplıyoruz."
Fidan, birçok araştırmacının çalışma yaptığı bir tür olduğunu belirttiği bu bitkinin birey sayısının artırılmasının önemli olduğunu vurguladı.