Bu çiçeği koparmanın cezası bir hayli cep yakacak

Bu çiçeği koparmanın cezası bir hayli cep yakacak

Kayseri'deki Erciyes Dağı eteklerinde yetişen endemik 'şakayık' (Paeonia turcica) çiçek açtı. Yalnızca yılda 10 gün açan bu nadir çiçeği koparanlara 244 bin lira ceza kesiliyor.

Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Bitkisel Biyoteknoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kahraman Gürcan, şakayığın çoğaltılması ve korunması için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Gürcan, Erciyes Dağı'ndaki şakayık popülasyonunun insan faaliyetleri ve hayvan otlatmaları nedeniyle azaldığını ifade etti.

Prof. Dr. Gürcan, şakayığın daha çok 'kartın' denilen büyük kayalık alanlarda yetiştiğini belirterek, bu alanların koyun ve keçilerden korunduğunu söylüyor. Şakayığın çoğaltılmasının zor olduğunu ve tohumlarının kurutulmadan ağustos ayında toprağa ekilmesi gerektiğini belirtti. Şakayığın çiçeğe yatmasının 3-4 yıl aldığını, ilk birkaç yıl bitkinin büyümesini sürdürdüğünü ve tam geliştiğinde 15-20 adet çiçek verdiğini ifade etti. Ayrıca, bu bitkinin soğuklara oldukça dayanıklı olduğunu ve bir defa dikildiğinde onlarca yıl boyunca ilkbaharda çiçeklendiğini dile getirdi.

Prof. Dr. Gürcan, Kayseri'de refüj ve rekreasyon alanlarında şakayık yetiştirilmesi gerektiğini de belirterek, bu sayede endemik bir bitkinin korunmasının ve halkın beğenisine sunulmasının mümkün olacağını söyledi. Ayrıca, lale gibi her yıl kışın sökülüp yazın dikilmesi gerekmeyen şakayığın park bahçecilik açısından yönetiminin oldukça kolay olduğunu da ekledi.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.