Erciyes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarımsal Biyoteknoloji Bölümü Bitkisel Biyoteknoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kahraman Gürcan, şakayığın çoğaltılması ve korunması için çalışmalar yaptıklarını belirtti. Gürcan, Erciyes Dağı'ndaki şakayık popülasyonunun insan faaliyetleri ve hayvan otlatmaları nedeniyle azaldığını ifade etti.
Prof. Dr. Gürcan, şakayığın daha çok 'kartın' denilen büyük kayalık alanlarda yetiştiğini belirterek, bu alanların koyun ve keçilerden korunduğunu söylüyor. Şakayığın çoğaltılmasının zor olduğunu ve tohumlarının kurutulmadan ağustos ayında toprağa ekilmesi gerektiğini belirtti. Şakayığın çiçeğe yatmasının 3-4 yıl aldığını, ilk birkaç yıl bitkinin büyümesini sürdürdüğünü ve tam geliştiğinde 15-20 adet çiçek verdiğini ifade etti. Ayrıca, bu bitkinin soğuklara oldukça dayanıklı olduğunu ve bir defa dikildiğinde onlarca yıl boyunca ilkbaharda çiçeklendiğini dile getirdi.
Prof. Dr. Gürcan, Kayseri'de refüj ve rekreasyon alanlarında şakayık yetiştirilmesi gerektiğini de belirterek, bu sayede endemik bir bitkinin korunmasının ve halkın beğenisine sunulmasının mümkün olacağını söyledi. Ayrıca, lale gibi her yıl kışın sökülüp yazın dikilmesi gerekmeyen şakayığın park bahçecilik açısından yönetiminin oldukça kolay olduğunu da ekledi.