Anahtarcılık ve çilingirlik, kökeni 2 bin yıl öncesine dayanan ve Mısırlılara kadar uzanan, tarihin en eski mesleklerinden biri olmasına rağmen teknolojik gelişmelere ayak uydurarak günümüzde varlığını sürdürmeye devam ediyor. Mesleğe 1983 yılında başlayan Turan Yıldırım, "Bu işi nesilden nesile aktarıyoruz, yeni elemanlar yetiştiriyoruz. Oğlum öğrendikten sonra işi ona devrettim," diyerek mesleğin devamlılığını sağladıklarını belirtti. Anahtarcılık ve çilingirlik mesleğine başlamak isteyenlerin, ortaokul mezunu olup çıraklık eğitimi alması gerekiyor.
Kapı kilitlerini açma işine dayanan bu meslek, uzun yıllardır önemini koruyor. Gelişen teknolojiye rağmen kaybolmayan bu meslek, nesli tükenmeyen meslekler arasında sayılıyor.
Anahtarcı, kapı, kasa, oto, masa ve dolap gibi eşyaların kilitlerini açma, anahtar yapımı ve tamiri gibi işlemlerle uğraşan kişidir.
Çilingirlik, anahtar kopyalama, anahtar kodlama, kilit tamiri, şifre değiştirme, güvenlik sistemleri montajı ve gerektiğinde bilirkişilik gibi birçok detayı içeren çok yönlü bir meslek dalı olarak icra edilmeye devam ediyor.
“NESİLDEN NESİLE BU İŞİ AKTARIYORUZ”
1983’lü yıllarda anahtarcılık ve çilingirlik mesleğine adım atan esnaf Turan Yıldırım, mesleği oğlu Furkan Yıldırım’a devrettiğini belirterek, "Bu işi nesilden nesile aktarıyoruz, yeni elemanlar yetiştiriyoruz. Oğlum işi öğrendikten sonra ben artık bıraktım, dükkanda o devam ediyor, ben sadece arada uğruyorum." ifadelerini kullandı. Yıldırım, çelik kapı dahil tüm kapılar için anahtar yenileme ve çilingirlik hizmeti verdiklerini de vurguladı.
Günümüzde anahtarcılık ve çilingirlik, Meslek Yüksekokullarında “Makine Teknolojisi” alanında öğretilen bir meslek haline gelmiştir. Mesleğe başlamak isteyenler öncelikle çıraklık eğitiminden geçmelidir. Bu eğitimi alabilmek için en az ortaokul mezunu olmak gerekiyor. Mesleğe çırak olarak başlamak ya da kendi iş yerini açmak isteyenlerin ise çıraklık sözleşmesi imzalamaları zorunludur.