Uyku bozukluklarını önlemek için ışık ve gürültüyü azaltmak, elektronik cihazları yatak odasından çıkarmak, ve kafein içeren yiyeceklerden özellikle akşam saatlerinde kaçınmak gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Güngen, "Sadece uykulu hissettiğinizde yatağa gidin" önerisinde bulundu.
Prof. Dr. Güngen, yetişkinlerin ortalama 7-9 saat uyuması gerektiğini belirterek, uykunun sağlıklı yaşlanma, psikolojik sağlık, hafıza ve iç organ fonksiyonları üzerinde büyük bir etkisi olduğunu ifade etti. Yenidoğanların günlük 14-16 saat uyuyabileceğini, yaş ilerledikçe uyku süresinin azalabileceğini belirtti ve kaliteli uykunun önemine dikkat çekti.
Uykunun birçok faydası olduğunu belirten Güngen, "Uyku, beynin metabolik atık ürünlerden arınmasını, hafızanın güçlenmesini ve hormon dengesi gibi birçok sistemi düzenler" dedi. Ayrıca uykunun bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ve kilo kontrolüne yardımcı olduğunu ekledi.
Uzun süreli uykusuzluğun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini söyleyen Prof. Dr. Güngen, "Uzun süreli uykusuzluk kalp-damar hastalıkları, demans, obezite, sindirim sistemi bozuklukları, anksiyete ve diyabet gibi kronik hastalıklara neden olabilir" uyarısında bulundu.
Uykusuzluğa iyi gelen yöntemler hakkında bilgi veren Güngen, "Işık ve gürültüyü en aza indirin, elektronik cihazları yatak odasından çıkarın, odayı havalandırın ve fazla yemek yemekten kaçının. Yatağı sadece uyku için kullanın ve uyku dışındaki aktiviteler için kullanmayın" şeklinde önerilerde bulundu. Ayrıca düzenli egzersiz yapmanın ve uyku öncesi alkol, sigara ve ağır yemeklerden kaçınmanın önemini ifade etti.
Uykusuzluğa neden olan faktörler hakkında da açıklamalarda bulunan Güngen, stres, kronik hastalıklar ve bazı vitamin-mineral eksikliklerinin uykusuzluğa yol açabileceğini belirtti. Akut uykusuzluğun genellikle stresle tetiklendiğini ve toplumun yarısına yakınında görüldüğünü ifade etti. Kronik uykusuzluğun ise uzun süreli sağlık sorunları ile ilişkili olduğunu ve nüfusun yüzde 5-10'unu etkilediğini söyledi.
Son olarak, uyku hakkında yanlış bilinen durumlara değinen Prof. Dr. Güngen, "Ortalama 7-9 saat uyumak uyku sağlığı için gereklidir. 23.00-03.00 saatleri arasındaki uyku, melatonin salgılandığı için daha verimlidir. Karanlıkta uyumak tercih edilmelidir" dedi.