Mutfaklarda birçok farklı yemekte kullanılan salçanın doğru şekilde saklanması önemlidir. Salça yanlış koşullarda saklandığında kısa süre içerisinde üst kısmında küflenme görülmeye başlanır.
Yemeklere tat veren ve birçok farklı tarifin içerisinde yer alan domates salçaları ile biber salçalarını sıkça kullanıyoruz. Fakat bu salçaların yanlış şekilde saklanması kısa süre içerisinde küflenmesine neden oluyor. Salçanın yapısına bir kez karışan küf tüm salçanın bozulmasına ve kullanılamaz hale gelmesine yol açıyor.
Bu nedenle salça saklarken doğal yöntemler kullanmak ve salça saklamanın püf noktası olan pratik bilgilerden yardım almak gerekiyor. Bu sayede salça aylar boyunca taze kalıyor. Salça saklamanın püf noktası olan doğal yöntemler şu şekildedir:
Serin ve karanlık ortamlar: Salçanın uzun süre taze yapısını koruması için serin ve karanlık ortamlarda korumak önemlidir. Bu sayede salça uzun bir süre taze yapısını korumayı başarabiliyor. Buzdolapları salça saklamak için en ideal alan olarak görülüyor.
Cam kavanoz: Cam kavanozlar salçaların konserve ya da plastik kaplara kıyasla çok daha uzun süre taze kalmasına yardımcı olur. Bunun yanında salçanın saklanacağı cam kavanozun tamamen sterilize edilmiş olması da gerekiyor. Salçayı kaynar su ile iyice yıkayıp kuruttuktan sonra salçayı içerisine koyabilir ve hava almayacak şekilde ağzını kapatarak saklayabilirsiniz.
Zeytinyağı: Salça saklarken en önemli unsulardan birisi salçanın hava almamasını sağlamaktır. Bunun için salçayı zeytinyağı kullanarak saklayabilirsiniz. Salçanın üzerine ince bir katman şeklinde zeytinyağı eklediğinizde salçanın hava ile teması tamamen kesilecektir.