Canan Karatay, gündeme bomba gibi düşecek açıklamalara imza attı. Ünlü isim bu kez de turşu yapımında tuzun önemine dikkat çekerek açıkladı. Karatay, “Kaya tuzuyla yapılır öbür tuz öldürür hemen mahveder. Çünkü tuz değil o zehir, endüstriyel bir şeydir” dedi.
Prof. Dr. Canan Karatay, bağırsak sağlığına ve genel vücut sağlığına ilişkin konuştu.
“TURŞU SUYU İLAÇ GİBİ”
Canan Karatay, bağırsak florası ve genel vücut sağlığı için önemli olan sebzelere ve simbiyotik etkenlere değinirken, simbiyotik sebzelerin en başında lahana geldiğinin altını çizdi. Karatay, “Brokoli ve karnabahar gelir. Ben brokoliyi bilmiyorum, ben karnabahar bilirim. Karnabahar kadınıyım ben. Brokoli sonradan devreye girdi büyük bir olaymış gibi, karnabahar senelerden beri pişirmek değil turşuları çok önemli” dedi.
Turşunun çok önemli prebiyotik kaynağı olduğunu söyleyen Karatay, “Lahana diyelim, lahana prebiyotik tek başına lahana salatası yapıp yiyebilirsiniz veya yemeğini yiyebilirsiniz ama lahanayı veya karnabaharı turşu yaparsanız simbiyotik oluyor. Bu sefer harika hem prebiyotik hem probiyotik. Onun için turşu suyu çok önemli ilaç gibi. Gerçekten turşu suyu çok önemli” ifadelerini kullandı.
“TUZ DEĞİL, ZEHİR”
Turşu suyu tüketmeyi son derece faydalı olduğunu bahsetse de belli başlı kriterlere dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Karatay, "Bu kaya tuzu öbür tuzla yapılmaz. Öbürü tuz değil zaten. Bakın kullanılan sofra tuzu sodyum klorür, istersen turşu yap hemen ölür turşu olmaz ki.” şeklinde konuştu.
‘Kaya tuzuyla yapılır öbür tuz öldürür hemen mahveder. Çünkü tuz değil o zehir, endüstriyel bir şeydir’ diyen Karatay, esas turşunun kristal kaya tuzuyla yapıldığını belirtti. Sofra tuzlarının tümüyle endüstriyel kaynaklar olduğunun ve ne denli zararlı olduklarını söyleyen Karatay, ünlü isim, turşu suyunda kaya tuzuna dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor.