Kış aylarında bağışıklık sistemimizi güçlü kılmak için çeşitli vitamin takviyelerinden veya besinlerden faydalanırız. Öyle ki, özellikle kış mevsiminde pek çok kişinin gözü turşu ve kuru fasulye gibi gıdaları arar. Prof. Dr. Canan Karatay, verdiği röportajda kış sebzelerinin sırrını, bakliyat ve turşu dengesini, hangi besinlerin bağışıklığımız için gerekli olduğunu açıkladı. İşte detaylar...
Asırlardan beri doğal antibiyotik olarak anılan turşu ve turşu suyu, kış aylarında vazgeçilmezlerden biridir. Turşu suyunun faydalarına değinen Canan Karatay, herkesin kış sebzelerinden doğal turşu hazırlaması gerektiğini belirtti. Özellikle karnabahar, pancar, kereviz, lahana, soğan ve sarımsak turşularının sağlıklı bakterileri çoğaltacağını anlattı. Buna ek olarak farklı yörelerde hazırlanan turşu kavurmalarının ve yemeklerinin de aynı faydayı sağlayacağının altını çizdi.
BAKLİYATLARIN YANINDA TURŞU TÜKETMEK FAYDALI MI?
Kış aylarının vazgeçilmez yemekleri genellikle bakliyat ve turşu ikilisi olur. Özellikle kuru fasulye ve turşunun birlikte tüketimi, yıllardır değişmeyen bir gelenek haline geldi. Birçok farklı bakliyat ile birlikte servis edildiğine tanık olmuşuzdur. Bakliyat ve turşunun aslında dengeli besinler olduğunu söyleyen Canan Karatay, "Bakliyatların hazmedilmesi zordur. Tükettikten sonra gaz veya midede şişkinliğe neden olabilir. Fermente yiyecekler ise bu hazmı kolaylaştırır. Bu sayede bağırsaklarımız rahat eder ve gaz problemlerinden kurtulmuş oluruz" diye açıkladı.
Kış aylarında birçok kişinin sofrasından eksik etmediği bakliyatlar hakkında konuşan Karatay, doğal olmayan hiçbir ürünün tüketilmemesi gerektiğini vurguladı. İthal edilen bakliyatların uzun süre dayanıklılığını koruması ve dış faktörlerden de korunması için ilaçlanma ihtimalinden söz etti. Karatay'ın ifadesine göre bakliyatlar, doğal özelliklerini kaybederek insan vücuduna herhangi bir fayda sağlamamış oluyor.
VÜCUDU ALKALİ TUTMANIN ÖNEMİ
Sağlığımızı güvende ve güçlü tutmak için ilaca ihtiyacımız olmadığını belirten Canan Karatay, alkali besinler sayesinde vücudun korunacağını söyledi. "Mümkün olduğunca canlı bakterilerin olduğu turşu ve bakliyat gibi besinleri tüketmeye çalışın" diye konuştu. Vücudu alkali kılan bu besinler sayesinde vücudun pH seviyesi daha sağlıklı bir hale gelir.
Kış aylarında turşu suyu tüketiminin probiyotik etkilerine değinen Canan Karatay, bağırsakları faydalı bir şekilde çalıştıracağını söyledi. Karatay'ın ifadelerine göre bağırsakların çalışması, gıdaların çok iyi bir şekilde hazmedilmesini de beraberinde getiriyor. Düzenli bağırsak hareketlerinin uyku problemlerine dahi iyi geldiğini belirten Canan Karatay, "Esas olan bağırsak sağlığını iyileştirmek. Kolesterolü olduğunu söyleyen bir hastama bile öncelikli olarak bağırsaklarını çalıştırması gerektiğini söyledim" örneğini verdi.
Kabızlık problemi yaşayan bireylerin öncelikli olarak bağırsak sağlığına önem vermesi şart. Kış aylarında tüketilen turşu, turşu suyu ve bakliyatlar ise bu önceliği uygulamak için tüketilecek en faydalı araçlardır. Canan Karatay, gelişen kabızlık sorununun az su tüketimi, potasyum, magnezyum, kalsiyum ve sodyum eksikliği ile ilişkili olduğunu söyledi.
Soğuk havalarda tükettiğimiz kış sebzeleri, turşudan elde edilen salatalar, bakliyatlar ve turşu suyu sayesinde vitamin, mineral eksikliklerinin önüne geçmek mümkün. Canan Karatay verdiği röportajda 'Erken tıbbın babası' olarak bilinen İbn-i Sina'nın görüşlerinden söz etti: "İbn-i sina diyor ki, insan bağırsakları yaklaşık 12 metredir. Tükettiğiniz yemek 12 saat sonra bağırsaklara ulaşır. Bunun öncesinde sık sık yemek yeseniz de, bir işe yaramaz. Eğer kuş olsaydınız sık sık yemek yerdiniz, çünkü kuşların bağırsakları çok kısadır"
Salgılanan enzimler yeterli olmadığı için gıdaların hazmedilmesinde çeşitli sorunlar çıkabileceğini anlatan Karatay, kabızlık durumunda toksinlerin vücuda kolayca yayılabileceğini söylüyor. Kış mevsiminde yiyecek bütünlüğünü sağlayarak, kabızlığı önleyerek ve turşuyu sofralarınızdan eksik etmeyerek sağlığınızı koruma altına alabilir, daha kaliteli bir yaşam sürebilirsiniz.