Kahvaltı sofralarında birçok kişinin hazırlayıp tükettiği börekler, sağlıksız bir kahvaltının işaretini veriyor. Çünkü genellikle bu tür börekler aşırı yağlı, unlu olmaya meyilli oluyor. Hatta pek çok uzman kahvaltıda börek tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor.

Ancak kahvaltıda sağlıklı börek yemek de mümkün. Doğru malzemelerle ve hazırlama yöntemiyle oldukça masum börekler elde edilebilir.
Prof. Dr. Canan Karatay, kahvaltıda sağlıklı ve lezzetli bir börek tüketmek isteyenler için zararsız bir alternatif tarif paylaştı. Karatay'a göre, hamur işi yiyecekler genellikle sağlık açısından risk taşırken, doğru malzemelerle hazırlanmış bir börek hem sağlıklı hem de besleyici olabilir. İşte Canan Karatay'ın önerdiği kahvaltılık börek tarifi…

CANAN KARATAY ÖNERİYOR
Genellikle unlu mamullerin zararından bahseden Prof. Dr. Canan Karatay, sağlıklı böreği gönül rahatlığıyla tüketebileceğinizi ifade ediyor. Bunun için içerisine ıspanak ve peynir koymalısınız. O halde malzemeleri verelim:
Malzemeler
- 200 gr kadar beyaz peynir
- 2 adet yufka
- 500 gr ıspanak
- Kristal kaya tuzu, pul biber ve karabiber
- 1 çay bardağı sızma zeytinyağı
ISPANAKLI PEYNİRLİ BÖREĞİN YAPILIŞI
1. Ispanakları hazırlayın: Ispanakları iyice yıkayıp süzdükten sonra ince ince doğrayın. Bir kaseye alın ve üzerine tuz, karabiber, pul biber ile zeytinyağını ekleyin. Son olarak ezilmiş beyaz peyniri ekleyip karıştırın.
2. Yufkaları hazırlayın: Yufkayı tezgaha serin. Fırçayla yufkanın üzerine biraz zeytinyağı sürün. Yufkanın bir ucunu içe doğru bir karış katlayın. Katladığınız bölüme ıspanaklı harcı yayın.
3. Rulo yapın: Yufkanın diğer uçlarını ortada buruşturup sıkıca rulo haline getirin. Ruloyu 4-5 cm uzunluğunda dilimleyerek halkalar elde edin.
4. Fırında pişirin: Hazırladığınız börek halkalarını yağlanmış fırın tepsisine dizin. Önceden ısıtılmış 180 derece fırında 15-20 dakika pişirin. Börekler çıtır çıtır olunca fırından alın. Afiyet olsun.