Canan Karatay'dan 'Süper kahvaltı' önerisi! Çinliler günde 10 tane tüketiyor...

Canan Karatay'dan 'Süper kahvaltı' önerisi! Çinliler günde 10 tane tüketiyor...

Prof. Dr. Canan Karatay, yumurtanın hem yetişkinler hem de çocuklar için zeka gelişimine katkı sağladığını belirterek, kahvaltıda düzenli olarak tüketilmesi gerektiğini vurguladı. “Çinliler zekayı desteklemek için kahvaltıda 10 yumurta tüketiyor” dedi.

Karatay'a göre, en sağlıklı kahvaltılık yiyecek yumurtadır. 1950'lerde Türkiye'de doğum yapan kadınlara 10 yumurta verildiğini hatırlatan Karatay, bu uygulamanın Çin'de hala devam ettiğini belirtiyor. "Yeni bir şey söylemiyorum," diyen Karatay, yumurtanın sarısı ve beyazı ile birlikte çok değerli bir besin olduğunu ifade ediyor. Yumurtanın, kahvaltıda ya da ara öğünlerde tüketilmesinin önemine dikkat çekiyor.

Yumurtanın faydaları saymakla bitmez. Yetişkinlerde ve çocuklarda bilişsel fonksiyonları destekleyen yumurta, aynı zamanda güçlü bir Omega-3 kaynağıdır.

canan1.gif

YUMURTA: DOĞAL BİR OMEGA-3 VE PROTEİN KAYNAĞI

Yumurta, yüksek kaliteli protein, B vitaminleri (özellikle B12), A vitamini, D vitamini ve demir gibi mineraller açısından zengindir. Kas sağlığı için önemli olan protein içeriği sayesinde, vücudun temel yapı taşlarını sağlar. Yumurta sarısında yer alan lutein ve zeaksantin, göz sağlığını korur ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu riskini azaltır. Ayrıca kolin içeriği, hafıza ve beyin fonksiyonlarını destekler.

Yumurta, D vitamini açısından zengin olmasıyla kemik sağlığını destekler ve sağlıklı kemik gelişimine katkıda bulunur. Yüksek protein içeriği sayesinde tokluk hissini artırır ve böylece daha az kalori alımına yardımcı olur. Sindirimi kolay olan yumurta, vücut tarafından hızlı bir şekilde emilir ve enerji sağlar.

canan2.gif

KARATAY KAHVALTISINDA YUMURTANIN ÖNEMİ

Az pişmiş 2 yumurta: Haşlanarak rafadan, kayısı kıvamında veya tavada düşük ısıda saf tereyağında, fazla katı olmadan pişirilebilir.

Bir avuç içi kadar az tuzlu peynir: Az yağlı, light ya da krem peynir yerine koyun, inek veya keçi sütünden yapılmış beyaz peynir, eski kaşar, Erzincan tulumu, İzmir tulumu veya diğer yöresel peynirler tercih edilmelidir. Yanında poğaça veya simit gibi gıdalar yenmemelidir.

Bir ince belli çay bardağı ceviz, fındık, fıstık, badem veya yer fıstığı içi: Bu kuru yemişler kavrulmamış ve tuzlanmamış olmalıdır.

Az tuzlu 10-15 zeytin: Zeytinlerin üzerine zeytinyağı, limon, kekik ve pul biber eklenebilir.

Yanında domates, biber, salatalık, turp, maydanoz, nane ve roka gibi sebzeler yenebilir.

İçecek olarak limonlu çay veya süt, şekersiz ve tatlandırıcısız şekilde tüketilebilir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.