Çay soğuk suyla mı yoksa sıcak suyla mı demlenir? Koşun koşun yeni tartışma başladı

Çay soğuk suyla mı yoksa sıcak suyla mı demlenir? Koşun koşun yeni tartışma başladı

Çaycılar, vatandaşların evde çay demlerken yaptığı en büyük yanlışı açıkladı. Peki çay soğuk suyla mı yoksa sıcak suyla mı demlenir?

Dışarıda, kafelerde ve çay ocaklarında içtikleri çayın evde yaptıkları çaydan daha lezzetli olduğunu düşünen vatandaşlara, çaycılar yıllardır süregelen bu tartışmaya açıklık getirdi. Çaycılar, evde çay demlemenin en yaygın hatasının kuru çaya sıcak su eklemek olduğunu savunurken, çay ocaklarındaki demleme yöntemlerinin de etkisine dikkat çektiler.

Evde çay demlerken yapılan en büyük hatalardan biri olarak 'kuru çaya sıcak su eklemek' şeklinde ifade eden çaycı Şaban Göğne, “Çayın kalitesi, kullanılan çayın kalitesine bağlıdır. Evde çay demlemek için genellikle kaynar su kullanılıyor, bu da çayın demlenmeden haşlanmasına neden oluyor. Oysa çay ocaklarında ve kafelerde çay, soğuk suyla demleniyor. Soğuk suyla yapılan çay, uzun süre beklediği ve geç ısındığı için daha lezzetli oluyor. Bu yöntemle çay 40-45 dakika içinde içme kıvamına geliyor.

Ayrıca, çayı demlemede ölçüsüz kullanmak da hatalıdır. Biz genellikle büyük demliklere 1,5-2 kaşık çay koyuyoruz. Soğuk suyla demlemede en önemli nokta, çayın tamamen ıslanmasıdır. Sıcak suda demlenen çaylar ise çabuk bayatlıyor. Sabahları ilk çayı genellikle sıcak suyla demliyoruz ama bu çay genellikle açık olur çünkü acele ettiğimizden tam olarak demlenmez. Sıcak suyla çay demlerken 2 yöntem var; sıcak suya çay ekleyip beklemek gerekir veya çayı kaynatıp acılığını almak için 2 dakika ocakta tutabilirsiniz. Ancak bu da çayın tadını etkileyebilir ve toplamda 10-15 dakika sonra servis edilebilir” dedi.

Emrah Ekeroğlu, sıcak suyla demlenen çayın renginin ve deminin ideal şekilde oluşmadığını belirtti. Ekeroğlu, “Çay ocaklarında çayın lezzetli olmasının sebeplerinden biri çayın kazanda ısınması ve soğuk suyla demlenmesidir. Soğuk suyla demlenen çay hem daha lezzetli, hem daha demli hem de daha az kokulu olur. Sıcak suyla yapılan çay ise haşlanmış gibi olur ve lezzeti, rengi ve kokusu soğuk suyla demlenen çay kadar iyi olmaz” diye konuştu.

Teoman Özkalaycı, evde demledikleri çayın dışarıda içtikleri çay kadar lezzetli olmadığını belirterek, “Evde genellikle sıcak suyla çay demliyoruz ve bu hızlı bir çözüm gibi görünse de çay ocaklarında soğuk suyla yapılan ve uzun süre bekletilen çay daha lezzetli oluyor” dedi.

Ümit Pekçakır ise, çayın hem sıcak suyla hem de soğuk suyla demlenebileceğini ancak soğuk suyla demlenen çayı tercih ettiğini ifade etti. Pekçakır, “Evde sıcak suyla çay demlemek yerine soğuk suyla uzun süre demlediğimizde çay daha lezzetli oluyor. Dışarıda ise çay 1 saatte yavaş yavaş demlendiği için daha güzel bir tat profili ortaya çıkıyor” şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.