Çayı ve kahveyi sakın böyle içmeyin! Faydasından çok zararı var

Çayı ve kahveyi sakın böyle içmeyin! Faydasından çok zararı var

Gün içerisinde tüketilen kahve ve çay gibi kafein içeren içeceklerin idrar söktürücü etkiye sahip oldukları için aşırı tüketimleri vücutta sıvı kaybına neden olabiliyor. İşte çay ve kahve tüketiminin neden olduğu zararlar...

Ülkemizde en çok tercih edilen içeceklerin başında gelen çay, yanlış şekilde tüketildiğinde birçok sağlık sorununu da beraberinde getiriyor. Çayın bilinçsiz kullanımı böbrek hastalıklarından uyku sorunlarına kadar pek çok olumsuz sonuç doğuruyor.

İşte yanlış çay tüketiminin neden olduğu zararlar

Sindirim sorunları

Sindirim sorunları siyah çayın yaygın dezavantajlarıdır. Her gün yüksek miktarda çay tüketmek sindirim sürecinizi bozabilir. Kabızlığa neden olabilir. Çayda sindiriminizi etkileyebilecek yüksek miktarda tanen içerir. Bu taneneler demir emiliminizi azaltabilir. Bu nedenle kansızlığa yol açabilir.

Karaciğer hasarına neden olabilir

Karaciğer hastalığını varsa çay tüketimini azaltın. Ayrıca insülin direncin varsa da çay tüketimine dikkat etmelisiniz. Ayrıca fazla çay tüketimi çarpıntıya neden olabilir.

Toksinlere maruz kalabilirsiniz

Demlenmiş çayların %20’sinde alüminyum seviyeleri tavsiye edilen değerin çok üzerinde. Demleme süresi artınca çaydaki toksinler de artar. Yaklaşık 10 dakika demlenmiş açık çay içmekte fayda var.

GÜNDE NE KADAR ÇAY İÇİLMELİ?

Bir insanın her gün 2-3 bardak siyah çay tüketmesi idealdir. Günde dört veya beş fincandan fazla çay tüketilmemesi gerekir.

Çayınızı olabildiğince sağlıklı tutmak istiyorsanız şeker eklemekten kaçınabilir, tadını iyileştirmek için daha doğal yöntemlere başvurabilirsiniz.

Kahve, bağışıklık sistemini güçlendirici, hastalıklara karşı koruyucu etkisiyle dikkat çekiyor. Ancak son yıllarda popüler olan süt tozu, vanilya, karamel gibi katkı maddeleri kahvenin bu yararlı etkisini yok edip kalorisi yüksek bir içecek haline gelmesine yol açıyor.

Tüm gıdalarda olduğu gibi kahvenin tüketimi de de ölçülü olmalıdır. Günde 3 fincandan fazla kahve tüketiminin doğurganlığı negatif etkileyebildiği, 5 fincandan fazla kahve tüketiminin de kemik erimesine sebep olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar vardır.

Yine fazla kahvenin zararları uyku sorunları, gergin ya da sinirli olma ve hassasiyet gibi olumsuzluklar şeklinde sıralanabilir.

Kansızlık sorunu bulunan bireylerde aşırı kahve tüketimi besinlerdeki demirin emilimini düşürdüğünden kansızlığı şiddetlendirebilir.

Bu kişilerin kahve tüketimi konusunda doktoruna danışması, tükettiği zamanlarda ise bir fincan ile kısıtlayarak yemeklerden 45 dakika önce ve sonrasındaki zamana denk gelmemesine dikkat etmesi tavsiye edilmektedir.

VİDEO: İHA

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.