Muğla'nın Milas ilçesinde bir ilk yaşandı. Çiftçi, tam 40 yıl geçtikten sonra tarlasında bulduğu tarihin gün yüzüne çıkmasına vesile oldu.
Ahmet Baki Karabacak isimli çiftçi, tarlasını sürdüğü sırada büyük bir kaya parçası keşfetti. Bu keşif, onu ve yerel halkı büyük bir şaşkınlığa uğrattı. Çiftçi, bu kaya parçasının üzerindeki toprağı temizledikten sonra altından çıkan antik eseri fark ederek hemen yetkililere haber verdi. Bu durum, Milas Müze Müdürlüğü'nü hızla harekete geçirdi.
BİR MEZAR ODASI VE SERAMİK KALINTILARI BULUNDU
Yapılan ilk incelemeler ve acil kazı çalışmaları sonucunda, yaklaşık 2400 yıl öncesine, yani M.Ö. 4. yüzyıla tarihlenen Erken Helenistik döneme ait bir mezar odası ve çevresindeki seramik kalıntıları gün yüzüne çıkarıldı. Bu mezar odasının keşfi, bölgede önemli bir arkeolojik bulgu olarak kaydedildi. Ancak, mezarın ziyarete açılacağı tarih henüz kesinleşmedi.
Heyecanını ifade eden çiftçi, “Bu taş, sabana takılmıştı ve bir kısmı kırılmıştı. Tarihi kalıntı olduğunu fark edince hemen yetkililere haber verdik. Mezarı bulunca çok heyecanlandım çünkü bu yakınlarda böyle bir kalıntı yok. İlk kez burada çıktı. Dolayısıyla çok heyecanlandım. Burası daha önce yüksek bir tepe gibiydi. Tarla yıllarca sürüle sürüle toprak aşağı aktarıldı. Böylece taş ortaya çıkmış” şeklinde konuştu.
TAM 40 YIL SONRA FARKINA VARDI
Ahmet Baki Karabacak, 40 yıldır tarlasını işlediğini ve bu süre zarfında böylesine tarihi bir kalıntıya rastlamadığını belirtti. Devam eden kazı çalışmalarının, mezar içerisinden çıkacak olan diğer tarihi eserleri ve bu eserlerin tarih öncesi uygarlıklar hakkında sağlayacağı bilgileri ortaya çıkarması bekleniyor.
Bu keşif, sadece bölgenin tarihi için değil, aynı zamanda genel olarak arkeoloji dünyası için de büyük bir önem arz ediyor.