2 milyon 200 bin hektarlık ekim alanına sahip Konya'da, yılda yaklaşık 2,5 milyon ton buğday üretimi yapılıyor. Konya Ovası'nda, son dönemlerde yağmur ve kar yağışının olmaması sebebiyle kuraklık tehlikesi işe karşı karşıya kalınıyor.
Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, yağış olmazsa üretimde ciddi kayıpların yaşanacağını belirtirken, özellikle bu yıl yağış olarak mart ayında uzun yıllar ortalamasına yakın bir yağış aldı. Hem Türkiye genelinde hem de Konya Ovası’nda ortalamanın üzerinde bir yağış olduğunu ifade eden Soylu, özellikle hububatta yağışın miktarı kadar dağılımının da önemli olduğunu kaydetti.
“ŞU ANDA KRİTİK SEVİYEDE”
Özellikle son 10 gündür, 26-27 dereceye kadar çıkan hava sıcaklıkları Konya Ovası’nda hububat ekim alanlarında su tüketiminin artmasına neden olduğunu aktaran Prof. Dr. Süleyman Soylu, bayrama kadar yağış görülmemesi ciddi manada üretim alanlarında sıkıntı oluşturmaya başladığını belirtti.
Ani sıcaklıkların bir anda artması sebebiyle şu anda kritik bir seviyede olduklarının altını çizen Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Süleyman Soylu, bölgede mart, nisan ve mayıs aylarının serin geçtiğini ancak bu yıl tam tersi olduğunu dile getirdi.
Çiftçi değimiyle 'kodlama' döneminde olduklarını aktaran Soylu, “Ekin de oluşacak stres faktörleri başakta tane sayısını belirleyecek. Bu stres faktörleri başaktaki tane sayısını azaltacak, verime olumsuz yansıyacak. Geçen yıl umutsuz başlayıp çok iyi bir sezon geçirdik.” İfadelerini kullandı.
SON 10-15 GÜN KRİTİK
Bu yıl da çok ümitli başladıklarını anlatan Prof. Dr. Soylu, “Umarım beklediğimiz yağışlar gelir. Ciddi manada sahada çok güzel bir bitki gelişimi vardı. Bu ani yüksek sıcaklıklar 10-15 gündür yağış düşmemesi bitkilerin de giderek boylanması nedeniyle kritik döneme doğru gidiyor." diye konuştu.