DAHA ÖNCE HİÇ DUYULMAYAN MEYVE!
Nesli tükenmek üzere olan Coco De Mer, Hint Okyanusu'nda bulunan Seyşel Adaları’nda yetişen bir palmiye türü.
Coco De Mer’in tohumları yaklaşık 30 santimetre genişliğinde ve 20 kilogram ağırlığındayken Guinness Rekorlar Kitabı’nda da "dünyanın en büyük ve en ağır tohumu" olarak yerini alıyor. Hindistan cevizi' veya 'çift Hindistan cevizi' olarak da bilinen bu tohumun Çin’de bitkisel ilaç ve yemeklerde lezzet artırıcı olarak kullanıldığı biliniyor.
TADI NEYE BENZİYOR?
Coko de mer, hafif tatlı, hafif narenciye benzeyen bir tada sahip. Bu meyvenin tadını mango, muz ve Hindistan cevizine hatta anne sütüne benzetenler bile var. Hindistan cevizinden farkı tek değil iki lobunun olmasıdır. Kabuğu çok sert olduğu için ancak testere ile kesilebiliyor. Yani bir kayanın üzerine vurarak kırmak imkansız.
Boyu 30-35 metreye varabilen ve çok uzun yıllar yaşadığı bilinen coco de mer ağaçlarının nesli maalesef tükenmek üzere. Şu an coco de mer meyveleri tehlike altında olduğundan yenmiyor, satılmıyor ya da izinsiz olarak Seyşeller'den çıkarılamıyor.
SADECE 8000 TANE KALDI
"Coco de Mer, Seyşel Adaları'nın çok sevilen kültürel ve botanik simgesidir" diyen bitki uzmanı Katy Beaver, Guardian'a yaptığı açıklamada, bugün dünyada sadece 8000 adet yetişkin ağaç kaldığına ve coco de mer'in neslinin tükenmekte olduğuna dikkat çekti.
Tohumun müstehcen şekli ile de oldukça dikkat çeken bu palmiyeler, Seyşeller'in 115 adasından sadece 2 tanesinde doğal olarak yetişiyor. Ülkenin ikinci en büyük adası olan Praslin ve yakındaki Curieuse’de bulunan bu ağaçlar Dünya Doğa ve Doğal Kaynakları Koruma Birliği'nin (IUCN) kırmızı listesinde nesli tükenmekte olan kaynaklar arasında yer alıyor. Coco de mer ayrıca UNESCO Dünya Mirası olarak koruma altında.
MEYVE VERMESİ 50 YIL SÜRÜYOR
Son derece yavaş büyümeleri coco de mer palmiyelerinin nesillerinin tükenmesinde etkili en önemli faktörlerden biri. Ağaçların olgunlaşma süreleri neredeyse bir insan ömrü kadar. Bir coco de mer palmiyesinin meyve veren bir yetişkin ağaç haline gelmesi 50 yıl bile sürebiliyor.
Dişi ağaçlar 25 yaşından önce meyve vermiyorlar. Ağaçların cevizlerini büyüyüp olgunlaşması bile 7 yıl sürüyor. Bir ağacın ortalama ömrü ise 200-400 yıl arasında değişiyor.