Çocukların internet üzerinde savunmasız kalmamaları için çalışmalar başlatan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, ‘Çocuk Dostu Uygulamalar’ı hayata geçirdi. Gerçek hayatta çocukları riske atan olayların dışında sanal ortamda da çok fazla tehlikenin bulunması üzerine çalışmalar başlatan bakanlık, Çocuk Dostu Uygulamalar kapsamında sanal ortamdaki içeriklerin denetimiyle de önlem alıyor.
YAKLAŞIK 5 YIL ÖNCE HAYATA GEÇİRİLDİ
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından çocukların sanal ortamdaki risklere karşı korunmasına yönelik geliştirilen ‘Çocuk Dostu Uygulamalar’ 2018 yılında hayata geçirildi.
Sanal ortamlarda özellikle de sosyal medyada çocukları zararlı içeriklere karşı ‘sanal kalkan’ gibi korumayı amaçlayan uygulamanın bir ayağı olarak Sosyal Medya Çalışma Grubu tarafından yapılan değerlendirmeyle çocukları olumsuz etkileyebilecek 1915 içerik tespit edildi.
ZARARLI İÇERİKLERE ERİŞİM ENGELİ
Sosyal Medya Çalışma Grubu tarafından tespit edilen 1915 içerikle ilgili yapılan değerlendirmeler ve kurumlar arası işbirliği sonucunda söz konusu içeriklerin kaldırılması veya erişim engeli getirilmesi yönünde çalışmalar gerçekleştirildi.
DİJİTAL RİSKLERDEN KORUNMA EĞİTİMİ VERİLDİ
Sosyal medyada ve dijital tüm mecralarda çocukları korumaya yönelik çalışmalar yapan bakanlık, Ocak 2020 yılından beri 37 bin 928 kişiye dijital risklerden korunma eğitimi verdi. Ayrıca 2018 yılından beri 146 binden fazla çocuğa mahremiyet eğitimi verdi.
KİTAPLAR İNCELENDİ VE KARAR VERİLDİ
Çocuk Dostu Uygulamalar kapsamında 2018 yılından beri çalışmalarını yürüten Küçükleri Muzır Neşriyattan Koruma Kurulu, yaptığı incelemeler sonucunda 38 kitabın küçük çocuklar için zararlı olabileceğine dair karar verdi.
Kurul’un değerlendirmeleri sonucunda müstehcenlik suçuyla 20 bin 118 adli bilirkişi raporu adli makamlara iletildi. İncelenen kitaplardan 1503’ünün çocuklara uygun olduğu tespit edildi. Bu kitapların isim listesi, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürlüğünün internet sitesinde yayımlandı.