Çorbanın içine konulduğunda lezzeti artırmaya yardımcı olan sebzeleri saymakla bitiremeyiz. Ancak bazı sebzeler tekrar ısıtılacağı için sağlık açısından hayati bir tehlike taşıyabilir. Kereviz bu sebzelerden biri.
Kereviz, pişirildikten sonra tekrar ısıtıldığında sağlık sorunlarına yol açabilecek bileşikler içerebilir. Bu durumda kerevizin yeniden ısıtılmadan önce doğru şekilde saklanması ve tüketilmesi gerekiyor.
NİTRATLAR NİTRİTLERE DÖNÜŞEBİLİR
Asit tuzu iyonu olarak adlandırılan nitratlar taze olarak yenildiğinde sağlık açısından oldukça zararsızdır. Ancak pişirildikten ve tekrar ısıtıldıktan sonra nitritlere dönüşür. Nitritler, fazla miktarda tüketildiğinde kanın oksijenlenmesini engelleyebilir ve kardiyovasküler ile solunum sistemleri üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir. Bu durum, özellikle küçük çocuklar ve sağlık sorunları olan bireyler için tehlikeli olabilir.
Bununla beraber kereviz yüksek sıcaklıklarda bergapten adlı bir madde de içerir. Bu madde, cilt tahrişi ve aşırı durumlarda anafilaktik reaksiyonlara yol açabilir. Bu nedenle, kerevizin tekrar ısıtılmaması, sağlık risklerini minimize etmek için önemlidir.
KEREVİZİ DOĞRU TÜKETİN
Kereviz, besleyici bir sebze olmasına rağmen, uzmanlar özellikle pişirildikten sonra ölçülü tüketilmesini öneriyor. Çorba ve güveç gibi yiyeceklere kerevizin az miktarda eklenmesi tüketim açısından daha doğru olacaktır.
TEKRAR ISITMAYIN
Kerevizin tekrar ısıtılmaması gerektiğini söyleyen uzmanlar, kerevizde bulunan nitratlar ve bergapten gibi maddelerin yeniden ısıtıldığında sağlık açısından risk oluşturabileceğini söylüyor.
Eğer kerevizle soğuk yemekler hazırlamak isterseniz, taze olarak salatalara ya da smoothie'lere ekleyebilirsiniz. Bu şekilde, sebzenin faydalarından tam olarak yararlanabilirken, toksik olma riskinden de kaçınmış olursunuz.