İş kazaları, trafik kazaları, çığ düşmesi, toprak kayması crush sendromuna yol açan sebepler arasında yer alsa da bu sendromun en sık görülen sebebi, deprem sonucunda göçük altında kalmaktır. Kahramanmaraş depreminin ardından crush sendromu merak edilen konulardan biri oldu.
CRUSH SENDROMU BELİRTİLERİ
Crush sendromunun belirtileri arasında ağrılı ve şiş uzuvlar, düşük tansiyon, halsizlik, kalp ritminde bozukluk (aritmi), solunum yetmezliği, idrar miktarında azalma ve koyu renkli idrar yapma sayılabilir.
ENKAZ ÇALIŞMALARINDA BİLİNÇLİ YAKLAŞIM ÇOK ÖNEMLİ
Deprem sonrası arama ve kurtarma çalışmalarındaki amaç, sadece depremzedeyi göçük altından çıkarmak değil, yaşatmak olduğundan ilk aşamada çok erken ve bilinçli davranılmalıdır. Ezilme Sendromu gelişmiş ya da gelişme riski olan bir yaralının göçükten çıkarılmasından itibaren en geç 12 saat içerisinde hastaneye ulaştırılması önemlidir. Çünkü ivedilikle bölgesel hasarın düzeltilmesi, şok, elektrolit bozukluğu, böbrek yetmezliği riskinin önlenmesi ve uygun tedavinin yapılması gerekmektedir.
İngilizce bir sözcük olan ‘Crush’ ezilme, sıkışma anlamına gelir. Ezilme hasarı sadece travmayı anlatır. ‘Ezilme Sendromu’ ise, bu travmanın yol açtığı çizgili kasların hasarı ve buna bağlı olarak gelişen belirti ve bulguları içeren karışık bir tablodur. Ezilme Sendromu olan hastalardaki sistemik bulgular tablonun öncelikle etkilediği organ ve sisteme göre farklılık gösterir. En sık rastlanılan bulgular hipotansiyon, şok, kalp ve solunum yetersizlikleri olsa da, en yaşamsal komplikasyonların kanda ani yükselen potasyumun yol açtığı ölümcül kalp ritim bozukluğu ve akut böbrek yetmezliği olduğu unutulmamalıdır.