Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Kısıtlama getiriliyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan açıkladı: Kısıtlama getiriliyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan açıkladı. Milyonlarca vatandaşın kullandığı o ürüne kısıtlama yolda...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Dünya Tütünsüz Günü ve Çevre Hastası Programı" kapsamında Vahdettin Köşkü'nde dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen gençleri ağırladı. Bu etkinlikte yaptığı açıklamalarda, "Elektronik sigara normal sigara kadar zararlı, bu konuda önlemler alacağız," dedi.

Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan bazı başlıklar şu şekildeydi:

"ELEKTRONİK SİGARA NORMAL SİGARA KADAR ZARARLI"

aw223720-16.jpg

Cumhurbaşkanı Erdoğan, elektronik sigaranın en az normal sigara kadar zararlı olduğunu vurguladı. Konuşmasında, elektronik sigaraların zararları ve özellikle gençler, özellikle de ergenler arasında yayılma tehlikesine dikkat çeken Dağıstan asıllı Japon genç Adem'in sözleri üzerine elektronik sigara konusundaki görüşlerini açıkladı.

Erdoğan, devamında şunları ekledi: "Elektronik sigaralarla ülkemize farklı kanallarla girmeye çalışıyorlar. Kaçak yollarla da sızmalar oluyor, ancak gümrüklerimiz bu konuda yoğun bir mücadele veriyor. Çeşitli yollarla ülkemize sokulmaya çalışılan bu ürünlere karşı şimdiye kadar izin vermedik, bundan sonra da vermeyeceğiz. Herkesin bildiği bazı markalar var, bunlara da müsaade etmiyoruz ve etmeyeceğiz. Çünkü, yapılan araştırmalar sonucunda bu ürünlerin daha zararlı olduğunu tespit ettik. İnsanlarımızı zehirlemeye asla izin veremeyiz ve bu yüzden bu önlemleri alarak gerekli yapıyı inşa ediyoruz."

aw223720-07.jpg

2009 SONRASI DOĞANLARIN SİGARA ALAMAMASI

15 yaşındaki İngiliz genç Edward Smith, Birleşik Krallık’ta yakın zamanda yürürlüğe giren ve 2009 yılı sonrası doğan kişilerin sigara ve elektronik sigaraya erişimini yasaklayan kanunu anlattı. Smith, bu yasanın tütün temelli hastalıkların azalmasına katkı sağlayacağını düşündüğünü belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise, "Bu tür bir yasal düzenlemeyi ne zaman yaptıklarını öğrenebilirsek, gerekirse Birleşik Krallık ile iletişime geçeriz," dedi. Müşerref Pervin Tuba Durgut da bu konuda, "Bu yasayı adapte ederiz inşallah, efendim. 2009’dan sonra doğan çocuklar artık sigara ya da herhangi bir tütün ürünü alamayacak. Çocukları korumak adına çok güzel bir kanun. Bu konuyu çalışalım, Sayın Cumhurbaşkanım," şeklinde konuştu. Erdoğan ise, "Çalışalım," diyerek yanıt verdi.

aw223720-05.jpg

“SİGARA İÇMEYİN”

Erdoğan, gençlerin sigara içmesi konusundaki üzüntüsünü de dile getirdi: "Hep birlikte bu mücadelenin içinde olmalıyız, bu tuzağa düşmemeliyiz. Gençlerin kenara çekilip sigara içtiklerini gördüğümde, bir Cumhurbaşkanı olarak gerçekten çok üzülüyorum. Kızımızın da belirttiği gibi, akciğerlerin nasıl dumanla kaplandığını görmek üzücü. Bir doktor arkadaşım, beni hastanede bir akciğer ameliyatına sokmuştu ve sigara içen bir kadının akciğerlerinin nasıl göründüğünü gösterdi. O bembeyaz akciğerlerin, sigara nedeniyle siyah noktalarla kaplanmış olduğunu görmek gerçekten üzücüydü. Bu yüzden, tavsiyem kesinlikle sigara içmeyin."

"MEYVELİ NARGİLE DEYİP ALDATIYORLAR"

aw223720-02.jpg

Programda konuşan 17 yaşındaki Mısır’lı Maya da nargilenin zararlarına dikkat çekti. Nargile kullanımına yönelik konuşan Erdoğan ise, "Çok çok popüler ve nargile içme olayında, bize de Mısır’dan geçme ve şu anda biz de birçok yerlerde buna yasağı getirdik. Aldatıcı bir hali var. Biliyorsunuz meyveli nargile diyorlar, o şekilde aldatıyorlar. Bunların hepsi maalesef gençlerimizi zehirliyor ve bunlar için de belli yerlerde özellikle kıraathaneler diye ifade ediliyor. Buraların hepsinde nargile içmeyi yaygın hale getiriyorlar fakat mücadelemiz var başarıyoruz. Daha olumlu neticeler alacağımıza da inanıyorum" dedi.

Parklarda sigara izmaritleri gördüğünde çok üzüldüğünü belirten 9 yaşındaki Mila’nın "Sigara fabrikalarını kaldırabilir miyiz?" sorusuna ise Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Olabilir" yanıtını verdi. Bana bu metni özgünleştir

aw223720-01.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.