Cumhurbaşkanı Erdoğan MEB'e talimat verdi! 53 yıl sonra açılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan MEB'e talimat verdi! 53 yıl sonra açılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan 1971 yılında kapatılan bina için MEB'e talimat verildi.

Heybeliada’daki Ruhban Okulu’nda devam eden restorasyon çalışmaları sürerken, Fener Rum Patriği Bartholomeos, Yunan basınına önemli açıklamalarda bulundu. Bartholomeos, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla okulun yeniden faaliyete geçme sürecinin hız kazandığını belirterek, "Faaliyete geçme aşamasında olduğumuzdan artık eminiz" dedi.

1971 yılında Anayasa Mahkemesi'nin, Ruhban Okulu'nun da dahil olduğu özel yükseköğretim kurumlarının bir devlet üniversitesine bağlanmasına karar vermesi üzerine, Patrikhane karara itiraz etmiş ve okul faaliyetlerini durdurmuştu. 50 yılı aşkın sürenin ardından okulun yeniden açılmasına yönelik çalışmalar dikkat çekiyor.

heybeliada-ruhban-okulu-1a.jpg

"EMİR YUKARIDAN VERİLDİ"

Atina Haber Ajansı'na konuşan Patrik Bartholomeos, Selanik ziyaretinde, Ruhban Okulu’nun yakında yeniden faaliyete geçeceği konusunda büyük bir iyimserlik taşıdığını vurguladı.

Bartholomeos, Ruhban Okulu’nun açılmasına yönelik Türkiye Milli Eğitim Bakanı’nın okulu ziyaret ettiğini belirtti. Önümüzdeki hafta Patrikhane’den geniş bir heyetin başkente giderek teknik detaylar üzerine görüşmeler yapacağını açıkladı. Bartholomeos, “Okulumuzun yeniden faaliyet göstermesi hedefimize kısa sürede ulaşacağımıza dair son derece iyimserim. Eğitim Bakanlığı yetkililerine emir yukarıdan, Sayın Başkan Tayyip Erdoğan’dan verildi. Okulumuzun yeniden faaliyete geçmesi eşiğinde bulunduğumuza artık eminiz.” ifadelerini kullandı.

200495576244946-img.jpg

MİLLİ EĞİTİM BAKANI ZİYARET ETTİ

Son yıllarda ABD ve AB, Ruhban Okulu’nun yeniden faaliyete geçmesi için çağrılar yapmıştı. Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin de 28 Mayıs'ta okulu ziyaret ederek incelemelerde bulunmuştu. Tekin, “Okulun, Ruhban Okulu olarak faaliyet verebilmesi açısından kendi çalışmamızı yapıyoruz” şeklinde açıklama yapmıştı.

1971’E KADAR 12 PATRİK YETİŞTİRDİ

1844-1971 yılları arasında faaliyet gösteren Heybeliada Ruhban Okulu, Ortodoks dünyasının en önemli ilahiyat okullarından biri olarak biliniyordu. Bu dönemde bine yakın mezun veren okul, Bartholomeos da dahil olmak üzere 12 patrik yetiştirdi.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.