Cumhurbaşkanı Erdoğan “Türkiye için felakettir” demişti! O 3 ilde pilot uygulama başlatılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan “Türkiye için felakettir” demişti! O 3 ilde pilot uygulama başlatılacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, yaptığı konuşma ile vahim tabloyu ortaya koyması ve “Felaket” açıklaması üzerine bakanlık harekete geçti.

Türkiye’de doğum oranları düşüyor. Konuyla ilgili “Felakettir” açıklaması yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın o sözleri Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nı harekete geçirdi. Bakanlık, doğum oranlarının en düşük seviyede olduğu 3 ilde pilot çalışmaların hazırlıklarına başladı.

ORANLAR 1,51’E DÜŞTÜ

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yayımlanan 2023 yılı doğum istatistiklerine göre, Türkiye'de toplam doğurganlık hızı tarihin en düşük seviyesine ulaştı. 2001 yılında 2,38 olan bir kadının yaşamı boyunca doğurduğu ortalama çocuk sayısı, 2023 yılında 1,51'e geriledi. Bu düşüş, Türkiye'nin demografik yapısında önemli bir değişim yaşandığını işaret ediyor.

Konuyla ilgili gelişmeler de yaşanmaya başladı.

11062b-7e7d1d07aa244e6e88a8f2868bd38a0fmv2.jpg

AİLE VE SOSYAL HİZMETLER BAKANLIĞI ÇALIŞMALARINA BAŞLADI

Toplumsal yapıyla alakalı sorunu ortaya koyan veriler ışığında Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, pilot uygulama başlatacaklarını açıkladı. Bakan Mahinur Özdemir Göktaş, Kızılcahamam'da düzenlenen AK Parti 31. İstişare ve Değerlendirme Toplantısı çıkışında basın mensuplarının sorularını cevapladı.

TÜİK’in açıkladığı verilere göre doğum oranlarının düştüğünü belirten Göktaş, bu konuyla alakalı çalışmalarını yürüteceklerini ifade etti. Ancak bu sorunun Türkiye’ye özgü değil, birçok ülkenin karşılaştığı bir sorun olduğunu vurgulayan Göktaş, Türkiye’deki doğum oranları en düşük olan 3 ilde başlatacakları pilot uygulamayı duyurdu.

AİLE EYLEM PLANI’NDA DOĞUM ORANLARI

Avrupa ve Asya'da da ciddi nüfus tedirginliğinin yaşandığını söyleyen Göktaş, “Dünyadaki örnekleri inceliyor, gerekli önlemleri almaya çalışıyoruz. 15 Mayıs'ta kamuoyuna açıkladığımız Aile Eylem Planı'mızda da doğum oranlarına yönelik önemli bir bölüm ayırdık” açıklamasında bulundu.

Türkiye’de düşen doğum oranları, tedirgin edici bulunmaya devam ediyor. 2023 yılında canlı doğan bebek sayısı 958 bin 408 olarak kaydedildi. Bebeklerin yüzde 51,3’ü erkek olurken yüzde 48,7’si ise kız oldu. Toplam doğurganlık hızı 2001 yılında 2,38 iken, 2023 yılında bu oran 1,51 çocuk olarak değişti.

fndkhsiw2oo.jpg

EN YÜKSEK VE EN DÜŞÜK DOĞUM İLLERİ ORTAYA KONDU

Bir kadının ömrü boyunca doğurabileceği ortalama çocuk sayısını ifade eden toplam doğurganlık hızı Şanlıurfa’da en yüksek olarak ortaya kondu. 3,27 ile Şanlıurfa, en fazla toplam doğurganlık oranına sahip il oldu. En düşük il ise 1,13 ile Bartın oldu.

Bartın’ı bu anlamda 1,14 çocuk ile Zonguldak ve Karabük izlerken, 1,16 çocukla Kütahya bu illeri takip etti.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN KONUYA DİKKAT ÇEKMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2001'de 2,38 olan doğurganlık hızının, 2023'te 1,51'e gerilediğini belirterek konuya dikkat çekmişti. İşte Erdoğan’ın Bakanlığı harekete geçiren ifadeleri şu şekildeydi:
“Nüfusun kendini yenileme eşiği olan 2,1 seviyesinin altındayız. Bu, açık söylüyorum Türkiye açısından varoluşsal bir tehdittir, bir felakettir. Mevcut durum ülkemiz için tolere edilebilir olmaktan çıkmıştır. Biz bu tabloyu gördüğümüz için biliyorsunuz sürekli 3 çocuk tavsiyesinde bulunuyorduk. Tavsiyemizden dolayı pek çok kez eleştiriye uğradık. Maalesef zaman, öngörülerimizde bizi haklı çıkardı. En az 3 çocuk çağrımızın önemi bugün daha iyi anlaşılıyor. Şunu bir defa idrak etmemiz gerekiyor, nüfus, millet olarak en büyük gücümüzdür ve bunu korumak zorundayız.”

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.