Diş çürükleri, ağız sağlığı sorunları arasında en yaygın olanlardan biridir ve genellikle diş yüzeyinde biriken bakteri plaklarından kaynaklanır. Bu plaklar, şekerli ve nişastalı yiyeceklerin tüketilmesi sonucu oluşan asitlerle diş minesine zarar verir.
Diş minesinin zedelenmesiyle başlayan süreç zamanla dişin daha derin katmanlarına ilerleyebilir ve ağrı, hassasiyet gibi sorunlara yol açabilir. Diş çürüğünün belirtileri arasında dişte renk değişiklikleri, soğuk veya sıcak yiyecek ve içeceklerle tetiklenen ağrılar ve diş yüzeyinde oluşan oyuklar bulunur. Çürük dişlerin tedavisi, çürüğün evresine ve yaygınlığına bağlı olarak farklılık gösterir. Erken evrede fark edilen çürükler basit dolgularla tedavi edilebilirken, ileri durumlarda kanal tedavisi veya dişin çekilmesi gerekebilir.
BAŞKA HASTALIKLARA DAVETİYE ÇIKARTIYOR
Konuya ilişkin önemli açıklamalarda bulunan Ankara Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Diş Kliniği’nde görev yapan Uzman Diş Hekimi Sait Pirbudak, “Ağızda bulunan çürük dişler vokal enfeksiyon kaynakları olarak kalbe, eklem romatizmalarına sebep olan ve böbreğe zarar veren bakteriler üretirler” dedi.
DİŞLERİN ÇÜRÜMESİ NASIL ÖNLENİR?
Önlem olarak, düzenli diş fırçalama, florür içeren diş macunu kullanımı ve düzenli diş hekimi kontrolleri önerilir. Şekerli ve asitli içeceklerden kaçınmak ve sağlıklı bir diyet uygulamak da çürük oluşumunu önlemeye yardımcı olabilir. Diş çürüklerinin tedavisinde erken teşhis ve müdahale, dişin kurtarılması ve daha ciddi komplikasyonların önlenmesi açısından büyük önem taşır. Diş çürüğü tedavisinde kullanılan yöntemler arasında florür tedavisi, dolgu, inley/onley restorasyonlar, kronlar ve köprüler, kanal tedavisi ve diş çekimi yer alır.