Dededen babadan miras kalanlar dikkat. Hakkınız bir anda yanabilir

Dededen babadan miras kalanlar dikkat. Hakkınız bir anda yanabilir

Ailelerden kalan miras konusunda çoğu zaman anlaşmazlıklar yaşanabiliyor. Ancak hakkınız bir anda gidebilir.

Miras konusu, hukuki düzenlemeler, teknik şartlar ve aile içi uzlaşmazlıklar nedeniyle milyonlarca vatandaşı doğrudan etkileyen bir konudur. Miras paylaşımı sırasında ortaya çıkan anlaşmazlıklar, miras paylarının miktarı, vergilendirme gibi konular toplumun geniş bir kesimince merak ediliyor ve bu detayları bilmemek ciddi hak kayıplarına neden olabilir.

0x0-yeni-ev-alanlar-dikkat-tapu-harcina-odediginiz-parayi-geri-alabilirsiniz-tapu-harci-nasil-geri-alinir-1532782541865.webpAile içi miras tartışmaları genellikle ev ve arsa gibi değerli mülklerin paylaşımı etrafında yoğunlaşır ve bu uyuşmazlıklar yıllarca sürebilir. Mirasçılar arasındaki anlaşmazlıklar sıklıkla yasal hakların tam anlamıyla bilinmemesi ve herkesin daha fazla pay talebiyle ortaya çıkar.

21727.jpg50 yıllık hukukçu Tamer Heper, Posta gazetesinde konuyla ilgili soruları yanıtladı ve merak edilen detayları açıkladı.

MİRAS PAYLAŞIMI NASIL YAPILIR?

Miras dağılımında birinci derece mirasçılar, yani evlatlar ve onların alt soyu önceliklidir. Eğer birinci derece mirasçılar varsa, ikinci derece mirasçılara miras düşmez. Bu durumda ölen kişinin malvarlığının bir kısmı eşine, geri kalanı ise evlatlarına kalır.

417603.jpgEŞİN PAY ORANI NASIL BELİRLENİR?

Sağ kalan eş birinci derece mirasçılarla birlikte mirasçı ise mirasın dörtte birini alır. İkinci derece mirasçılarla birlikte ise mirasın yarısını alır. Üçüncü derece mirasçılarla birlikte ise mirasın dörtte üçünü alır. Eğer başka mirasçı yoksa, mirasın tamamı eşe kalır.

kaybettiginiz-tapunuzu-nasil-geri-alabilirsiniz-kayip-tapu-yeniden-nasil-cikarilir-zetm.webpVASİYETNAME İLE HAK SAHİPLİĞİ

Bir kişi vefat ettiğinde malvarlığı bir bütün olarak kabul edilir ve mirasçılara aktarılır. Miras bırakan kişi, vasiyetname yaparak belirli şartlarda mirasta hak sahibi olacak kişileri belirleyebilir. Vasiyetname yapmak için kişinin 18 yaşını doldurmuş olması gereklidir ve notere bırakılması tavsiye edilir.

DOĞMAMIŞ ÇOCUĞUN MİRAS HAKKI

Medeni Kanun’a göre, mirasın açıldığı tarihte anne karnındaki bir cenin varsa, paylaşım doğuma kadar ertelenir ve canlı doğum gerçekleştiğinde çocuk da mirasçı olarak kabul edilir.

noterden-gayrimenkul-satisi-ne-zaman-basliyor-noterden-tapu-devri-hakkinda-tum-merak-edilenler-noterden-gayrimenkul-satisi-olacak-mi-46og.webp

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.