Deprem bölgesinde görev yapan uzmandan kritik uyarı: Ortaçağdaki tüm hastalıklar görülebilir!

Deprem bölgesinde görev yapan uzmandan kritik uyarı: Ortaçağdaki tüm hastalıklar görülebilir!

Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından bölgede çalışmaya başlayan Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, bölgedeki hastalıklara ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Bölgede acil önlem alınması gerektiğini belirten Şenol, "Patlayıcı bir şekilde salgın taşınacaktır. Gizlenebilmesi mümkün olmayacaktır" dedi.

Kahramanmaraş''ta meydana gelen 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından afet bölgesi ilan edilen illerde destek ekiplerinin yanı sıra birçok sağlık personeli de görev aldı. 

Afet bölgesine giden Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, bölgede görülebilecek olan hastalıklara ilişkin dikkat çeken açıklamalarda bulundu.

Prof. Dr. Şenol, Cumhuriyet''e yaptığı konuşmasında bölgede acil önlem alınması gerktiğinin altını çizerek, “Ne yazık ki tuvalet ihtiyacı ve temiz su ihtiyacıyla ilgili sorun giderilmedi. Bu da bizi kirlenmiş sular aracılığıyla bulaşan dizanteri, kolera, tifo gibi hastalıkları eğilimli kılıyor. Bunların gelişi kaçınılmaz oluyor. Suriye’de kolera vakalarının görüldüğünü hekimler olarak biliyoruz. Tarihte büyük kolera salgınları olmuştur. Yani pandemi yapacak kadar güçlü bir etkenden bahsediyoruz. Merkezin, hâlâ sağlıkta düzgün bir lojistik ve koordinasyon kurulamamış olmasına dikkat çekiyorlar” dedi.

"PATLAYICI BİR ŞEKİLDE SALGIN TAŞINACAKTIR"

Koleranın henüz başlamadığını belirten Şenol, “Kolera başladığı anda patlayıcı bir şekilde salgın taşınacaktır. Gizlenebilmesi mümkün olmayacaktır. Uyuz ve bit vakaları çokça var” dedi.

Şenol, şöyle devam etti:

“Önce bütün kanalizasyon sistemlerinin onarılmış olması gerekiyor. Şebeke sularının sürekliliğinin sağlanması, sürekli kontrollerinin yapılması, ilaçlama yapılması, bunların temiz olduğunun emniyete alınması ve kontrol edilmesi gerekiyor. Çok ciddi barınma sorunu var. Ve ne yazık ki barınmanın sağlandığı yerlerde tuvaletlerin ve temiz kullanma sularının sağlanmadığını biliyoruz. Bu kaos ortamında, sürüngenlerin ötesinde, fare gibi kemirici hayvanlardan bulaşan çok ciddi hastalıkların bulaşabilmesinden endişe ediyoruz. Mesela vebayı farelerin bulaştırdığını hatırlıyorsunuzdur tarihteki salgınlardan. Kanalizasyon sistemleri onarılmayacak olursa, bulaşabilecek dizanteri ve tifo dışında, sarılıklar, kanamalı hummalar gibi dramatik hastalıkların, yani çoğu Orta Çağ''dan kalma hastalıkların görülmesi kaçınılmaz olacaktır.” 

Şenol, “Önlem alınmazsa, veba dahil, ortaçağdaki tüm hastalıklarla karşılaşabiliriz. Çünkü veba bir yere gitmedi. Altyapı sorunlarının olduğu bölgelerde ortaya çıktığına dair duyumlarımız ve verilerimiz var elimizde” ifadelerini kullandı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.