Deprem bölgesinde işçi krizi

Deprem bölgesinde işçi krizi

Deprem bölgesinde sigortalı ücretli işçi sayısı yüzde 33 azaldı.

Aydınlık -Türkiye Ekonomi Politikalarını Araştırma Vakfı (TEPAV) İstihdam İzleme Bülteni’ne göre, deprem bölgesinde sigortalı ücretli sayısı yüzde 33 geriledi.

Ocak 2023’e ait sigortalı çalışan istatistiklerinin deprem bölgesindeki iş gücü kaybına yönelik önemli bilgiler içerdiği ifade edilen TEPAV bülteninde, verilerin 26 Şubat 2023''e kadar beyan edilen bilgilere dayandığı bildirildi. Depremler nedeniyle afet illerindeki vatandaşların SGK''ya vermesi gereken her türlü bilgi, belge ve beyannamenin 26 Mayıs 2023''e kadar ertelendiği bilgisi not edilirken; “Nisan verilerinin daha kesin bilgiler içereceği dikkate alınmakla birlikte, Ocak ayına ait sigortalı çalışan istatistiklerinin deprem bölgesindeki yıkım, hasar ve göç nedeniyle karşılaşılan mevcut iş gücü kaybına yönelik önemli bilgiler içerdiği düşünülmektedir.” değerlendirmesi yer aldı.

KAHRAMANMARAŞ VE HATAY BAŞI ÇEKTİ

Ocak ayı itibarıyla deprem bölgesinde yer alan 11 ilin sigortalı ücretli istihdam içindeki payı yüzde 7,7 oldu. Bölgede çalışan sayısı yıllık 465 bin 695 (yüzde 26,8); aylık ise 614 bin 272 (yüzde 32,5) düştü.

Ocak ayında afet bölgesindeki iller başta olmak üzere 13 ilde istihdam yıllık olarak geriledi. Kahramanmaraş 113 bin 330 kişiyle yüzde 68,1; Hatay 111 bin 344 kişiyle yüzde 57,9 çalışan kaybı ile istihdamı en fazla daralan ilk iki il oldu.

ÜCRETLİ ÇALIŞAN 766 BİN AZALDI

TEPAV''ın bültenine göre, ocak ayında Türkiye''de toplam sigortalı çalışan sayısı yıllık yüzde 3,5 puanla 766 bin kişi; aylık olarak ise 3,4 puanda 805 bin kişi azalarak 22 milyon 935 bin oldu. Toplam sigortalı çalışanların yüzde 72,2’sini sigortalı ücretli çalışan grubu oluşturdu. Esnaf-çiftçi grubundaki yıllık değişim yüzde 2,6 artış yönünde oldu. Ocak ayında inşaat dışındaki sektörlerin hemen hepsinde yılın en düşük istihdam artış oranları meydana geldi. Özellikle imalat ve toptan-perakende ticaret sektörlerindeki ivme kayıpları dikkat çekti. Sigortalı ücretli çalışanların yüzde 52,3’ü üç ana sektörde istihdam edilmekte olup bu sektörler, sırasıyla imalat, toptan ve perakende ticaret ile inşaat sektörleri oldu.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.