Deprem psikolojisini atlatmak için iyileştirici 4 adım

Deprem psikolojisini atlatmak için iyileştirici 4 adım

Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler tüm Türkiye'yi yasa boğdu. Günlerdir etkisinde kaldığımız deprem haberleri ve görüntüleri insanların psikolojilerini derinden etkiledi.

Haber Global''de yer alan habere göre; Kahramanmaraş''ın Pazarcık ve Elbistan merkezli meydana gelen ve 10 kentte ağır hasarlar bırakan iki büyük deprem birçok vatandaşımızda hem fiziksel hem de ruhsal olarak büyük etkiler bıraktı.

Birçok vatandaşımızı kaybettik. Binlerce yuva yıkıldı. Enkaz altından çıkarılan ve depremden kurtulan her bir kişi için mutlu oluyoruz. Ancak aklımızda tutmamız gereken bir konu var: Bu depremin oluşturduğu psikolojiyi doğru ve en kısa sürede atlatmak.

DEPREM PSİKOLOJİSİ NASIL ATLATILIR?

Travma sonrası stres bozukluğu, bireyi korkutan ve çaresizlik hissi yaratan olağan dışı olayların ruhsal durum üzerinde yarattığı travmadır. Bu travmayı ortaya çıkaran olaylar ise genellikle doğal afet, terör saldırısı ve kazalar... 

Travma sonrası stres bozukluğu vakası deprem gibi olayların ardından çoğalıyor. Stres bozukluğunun genel belirtileri ise travmanın tekrar olması, o an yaşananların hafızalarda belirmesi ya da travmanın gerçekleştiği yerlerden uzak durmadır. Yapılan araştırmalar da yetişkinlerin yüzde 92''si çocukların yüzde 95''i bunu yaşıyor.

İYİLEŞTİRİCİ 4 ADIM

Deprem psikolojisini atlatmada en çok önerilen tedavi de Travma odaklı psikoterapi.

Duygu ve eylemleri gözden geçirmek için güvenli bir alan yaratan bu tedavi yönteminde,

Acı veren duyguları görmek,

Gözlemlemek,

Keşfetmek,

Kabul ederek iyileştirici bir deneyim yaratmaktır.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.