Depremzedelere dağıtılan ürünlerin içinden çip çıktı! Vatandaş ‘dinleniyor muyuz’ endişesine kapıldı

Depremzedelere dağıtılan ürünlerin içinden çip çıktı! Vatandaş ‘dinleniyor muyuz’ endişesine kapıldı

Depremin en çok etkilediği illerden biri olan Hatay’da, depremzedelere gönderilen nevresim takımlarının içinde bulunan çipler, paniğe sebep oldu.

Yurt dışından depremzedelere yardım için gönderilen yardım malzemelerinin arasında yer alan nevresim takımlarında minik çipler bulundu.

Nevresimlerin içinde rastlanan bu çipler, vatandaşların dinlenip takip edildikleri endişesini yaşamasına neden oldu. Bu panik sosyal medya platformlarına da hızla yayıldı. Konuyla ilgili yetkililerden açıklama geldi.

ip2.webp

NEVRESİMLERİN İÇİNDE BULUNDU

Yurt dışından depremzedeler için gelen yorgan, yastık, nevresimlerin içerisinde minik siyah çipler bulundu. Depremzede vatandaşlar bu çipleri görünce şaşkınlık ve endişe hissetti.

PANİK YAŞANDI

Kısa sürede büyüyen panik, sosyal medyada da hızla yayıldı. Ancak yetkililerden gelen açıklama, endişe içindeki vatandaşları rahatlattı. Açıklamaya göre, nevresimlerdeki çiplerin aslında RFID (Radyo Frekansıyla Tanımlama) teknolojisine sahip ve tekstil ürünlerinin sayımında kullanılan bir barkot olduğu ortaya çıktı.

ip3.webp

MEĞER GERÇEK ÇOK BAŞKAYMIŞ

Ürünlerde bulunan ve takip cihazı olabileceğine dair endişe yaratan ancak barkot olduğu ortaya çıkan bu çipler, ürünlerin otomatik olarak sayılmasını ve kontrol edilmesini sağlamak amacıyla üretilmiş, herhangi bir dinleme ya da takip amacı taşımayan teknolojik cihazlardır.

Bu çipler, özellikle tekstil sektöründe yaygın olarak kullanılmakta olup, tek bir tuşla ürün envanterinin sayılmasına yardımcı oluyor.

Sonuç olarak, depremzede vatandaşlara gönderilen bu nevresim takımlarında bulunan çiplerin herhangi bir takip veya dinleme özelliği bulunmadığı yetkililer tarafından teyit edildi.

“BUNLAR KURGU”

Tekstil ürünlerinde kullanılan ve sayım yapmaya yarayan bu minik çipler, vatandaşlar arasında endişeye sebebiyet verse de, konuyla ilgili açıklama yapan Mehmet Pehlivan, “Yurt dışından gelen nevresim takımları depremzedelere dağıtılmak için mahalle muhtarlıklarına teslim edilmişti. Tekstil ürünlerinde sayısını tespit edebilmek için kullanılan küçük çipleri gören vatandaş tedirgin oldu. Güncel hayatımızda dünyada gelişen bazı olaylar yüzünden insanlar da kendi içinde bu tarz kurgular üretiyor. Tekstilde kullanılan bir çiptir. Milyonlarca adet üretiliyor. Bir tekstilci olarak anında bantlardan geçerken bilgisayar üzerinden sayı tespit etme amaçlı kullanılan bir teknolojidir. Vatandaşlar, bizi uçuracaklar veya bizi dinliyorlar endişesine kapıldı. Bunlar bir kurgudur ama bunlar insanların endişelerinden ve korkularından dolayı akıllarına gelen ilk şeydi. Bu çiplerde bir sıkıntı veya problem yok” şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.