Devlet kimlere doğum parası veriyor? İşte başvuru şartları...

Devlet kimlere doğum parası veriyor? İşte başvuru şartları...

Anne-baba adayı olmak birçok heyecanı içinde barındırıyor ancak eve bir bebeğin gelişiyle masraflarda artıyor. Bu durumda devlet desteği alabilirsiniz. Başvuru süreciyle ilgili bilmeniz gerekenler haberimizde...


Aile ve Sosyal Politakalar Bakanlığı'nca yanınlanan bilgilendirme metnine göre devletin vermiş olduğu doğum parası yardımından faydalanabilmek için ; Annenin veya babanın veyahut her ikisinin de Türk vatandaşı ya da Mavi kart sahibi olması gerekmektedir.

Doğum Yardımı, 15.05.2015 tarihinde ve sonrasında gerçekleşen canlı doğumları kapsamaktadır. bilgilendirme metninde yer verildiğine göre; ''Ödeme miktarına esas çocuk sırasının tespitinde, diğer bir deyişle yeni doğan çocuğun kaçıncı çocuk olduğunun belirlenmesinde 15.05.2015 tarihinden önce doğmuş olan çocuklar da sayılmaktadır.

whatsapp-image-2023-11-04-at-05-33-02.jpeg



DOĞUM YARDIMINDAN FAYDALANMAK İÇİN KPS SİSTEMİNE KAYIT GEREKLİ

Doğum yardımı başvurusu, nüfus müdürlüğünde çocuğun Kimlik Paylaşım Sisteminde (KPS) kayıt işlemi yapıldıktan sonra "Doğum Yardımı Başvuru Dilekçesinin” eksiksiz olarak doldurulması ve imzalanmasının ardından şahsen, iadeli taahhütlü posta veya kargo yoluyla yapılır. Başvurular, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlükleri ya da Sosyal Hizmet Merkezlerine yapılır. Her ne statüde olursa olsun (hizmet alımı yoluyla istihdam edilenler dâhil) kamu kurum ve kuruluşlarınca istihdam edilen personel çalıştığı kuruma başvurur. Yurtdışında yaşayanların başvuruları ise Büyükelçilik ve Konsolosluklarca alınır. Yurtdışında yaşayanların Türkiye’de bulunmaları halinde ise herhangi bir Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ya da Sosyal Hizmet Merkezine başvurmaları mümkündür.

whatsapp-image-2023-11-04-at-05-33-33.jpeg



HAMİLELER DOĞUM YARDIMI ALABİLİR Mİ?

Yardım sadece yeni doğanları kapsadığından Aile ve Sosyal Politakalar Bakanlığı'nın web sitesinde hamilelerin doğum yardımı alabileceğine ilişkin bir ibare yoktur.

DOĞUM YARDIMI ÖDEMELERİ NE ZAMAN YAPILIYOR?
Doğum Yardımı ödemeleri yapılan başvurunun Doğum Yardımı Sistemine (DYS) girildiği ayı takip eden ay içerisinde hak sahiplerince PTT şubelerinden çekilebilmektedir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.