Dolandırıcıların bir numaralı yapay zeka uygulaması! Gerçeğinden ayırt etmesi çok zor

Dolandırıcıların bir numaralı yapay zeka uygulaması! Gerçeğinden ayırt etmesi çok zor

Öyle bir uygulama ki gerçeğinden ayırt etmesi neredeyse imkansız. Dolandırıcıların bir numaralı gözdesi haline geldi

Posta Gazetesi'nin haberine göre: İnsanların seslerini taklit edebilen (klonlayabilen), çok gerçekçi yüz montajları yapabilen ve gerçekte söylenmeyen şeyleri söylenmiş gibi gösterebilen yapay zeka teknolojisi ‘deepfake’ (derin sahtecilik), kötü niyetli kişilerin silahı oldu.

Başta dolandırıcılar olmak üzere toplumsal düzeni bozmak isteyenler, bu teknolojinin gücünü arkasına alarak siyasilerin, futbolcuların, sanatçıların, sosyal medya fenomenlerinin ve iş insanlarının seslerini kopyalamaya, videolarını manipüle etmeye başladılar.

ekran-alintisi.jpg

BİRÇOK VATANDAŞIN TANIDIĞI İNSANLARIN BİLE SESİ TAKLİT EDİLDİ

Örneğin telefonunuz çaldı ya da mailinize veya sosyal medya hesabınıza bir video gönderildi. Karşı tarafta da tüm Türkiye’nin tanıdığı bir kişi var.

Görüntüsü ve sesi de tamamen aynı ve sizden depremzedeler için yardım istiyor. Kuşkusuz buna kayıtsız kalamazsınız. Aynı şekilde önceden çekilen videolar da kolaylıkla manipüle edilebiliyor. Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sesini yapay zekayla taklit ederek iş insanlarını dolandırmaya çalışan kişiler de MİT tarafından tespit edilmiş ve yakalanmışlardı.

ÇOCUĞUNUN SESİYLE FİDYE İSTEDİLER

Pek çok kişi de, arkadaşının ya da yakın bir akrabasının sesi ve görüntüleri ile dolandırıldı. Hatta ABD’de bir sahtekar, küçük bir çocuğun sesini taklit ederek annesinden fidye bile istedi. Bu tür teknolojileri kullanmak uzmanlık bile gerektirmiyor. Çünkü bununla ilgili birçok uygulama halihazırda uygulama mağazalarında yer alıyor.

70349-learning-deepface-landmarks-system-deep-mark-zuckerberg.png

CEZASI VAR MI?

Deepfake videolarını normal gözle anlamak genelde aşırı zordur ancak bazı yöntemlerle tek bakışta sahteleri tespit etmeye çalışabilirsiniz. Öte yandan bunları tespit eden yazılımlar da hızla artıyor. Örneğin thesentinel.ai adlı platformdan bir video içeriğinin sahte olup olmadığını kontrol edebilirsiniz. Sentinel, yüklenen medyayı analiz etmek ve manipüle edilip edilmediğini belirlemek için geliştirilmiş yapay zeka algoritmaları kullanıyor. weverify.eu adlı site de yine yanıltıcı ve uydurma içerikleri tespit etmek için geliştirdi. Öte yandan şu taktikler de büyük işinize yarayacaktır:

SESE VE MİMİKLERE ÇOK DİKKAT EDİN

Deepfake videolarında bazen belirgin hatalar olabilir. Örneğin, yüz ifadesi ile sesin ağza uyumsuzlukları gözlenebilir.

Ses ve konuşma kalitesine dikkat edin. Deepfake videolarında ses ve diksiyon hataları olabilir. Ses tonu veya konuşma tarzı anormal olabilir.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.