Dolandırıcıların radarında o kişiler var: Telefonunuza gelen bu mesaja sakın cevap vermeyin

Dolandırıcıların radarında o kişiler var: Telefonunuza gelen bu mesaja sakın cevap vermeyin

Dolandırıcılar her geçen gün yeni bir yöntemle karşımıza çıkıyor. Telefonunuza gelen bu mesaja cevap vermeyin.

Son zamanlarda sıkça karşılaşılan siber dolandırıcılık yöntemlerinden biri sahte kargo bildirimleri olarak dikkat çekiyor.

Bu mesajlarda, kullanıcıların adres güncellemesi yapması istenerek, kişisel ve finansal bilgiler ele geçirilmeye çalışılıyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, bu konuda bir açıklama yaptı.

Dolandırıcılığa Karşı Tedbirli Olun | Avis Türkiye

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi cep telefonlarına gelen "“Kargonuz adres nedeniyle gönderim merkezine iade edilmiştir, tekrar gönderilebilmesi için lütfen adresinizi güncelleyin.” mesajıyla ilgili vatandaşları uyardı.

Yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“SMS yoluyla gönderilen, “Kargonuz adres nedeniyle gönderim merkezine iade edilmiştir, tekrar gönderilebilmesi için lütfen adresinizi güncelleyin.” mesajı, siber dolandırıcılık yöntemidir. Kargo şirketleri genellikle adrese yeniden gönderim için herhangi bir ücret talep etmemektedir.

Kargonun ulaştıramadığı durumlarda, teslim edilemediği yönünde bir mesaj gelmektedir.

Dolandırıcılar kargo takibi ile ilgili SMS’lerinde genellikle sahte bir sipariş numarası kullanmaktadır. Bu numara resmi hesaplarda bulunan sorgulama ekranlarından kontrol edilmelidir.

SMS dolandırıcılığına maruz kalmamak için şüpheli mesajlara itibar edilmemeli ve kişisel bilgiler paylaşılmamalıdır.”

kargo.jpg

ARAÇ ALACAKLAR BU TUZAĞA DÜŞMEYİN

Sosyal medya ve alışveriş platformlarının yaygınlaşmasıyla birlikte araç ticareti dolandırıcıların yeni gözdesi haline geldi.

Bu platformlarda kolayca ilan verebilen ve sahte kimlikler oluşturabilen dolandırıcılar, sazan sarmalı adı verilen bir yöntemle insanları kandırıyor ve yüklü miktarda paralar elde ediyor.

Sazan sarmalı dolandırıcılığında, dolandırıcılar öncelikle cazip fiyatlara sahte araç ilanları veriyor. Bu ilanlara yoğun ilgi gösteren potansiyel alıcılarla iletişime geçen dolandırıcılar, aracı bizzat görme imkanı sunarak güven kazanıyor.

Picture background

Ardından, satış işlemini hızlandırmak için çeşitli bahaneler öne sürerek alıcıdan kapora talep ediyorlar. Kapora alındıktan sonra ise dolandırıcılar ortadan kayboluyor.

Bursa İl Emniyet Müdürlüğü, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada ise, son zamanlarda artan "sazan sarmalı" dolandırıcılık türüne karşı vatandaşları dikkatli olmaları konusunda uyarılarda bulunmuştu.

Bursa İl Emniyet Müdürlüğü'nün sosyal medya hesabından yapılan açıklama şu şekilde:

"Çok ucuza buldum demeyin, sazan sarmalı oyununa gelmeyin. Araç satış işlemleri boyunca ruhsatın asıl sahibi haricinde hiçbir kişiyle görüşmeyiniz. Noterdeki araç devri esnasında aracın ücretini arkadaş, akraba ve kuzen olarak tanıtılan üçüncü kişilere göndermeniz isteniyorsa dolandırılıyor olabilirsiniz. Dikkatli olalım ve birikimlerimizi dolandırıcılara kaptırmayalım."

bbb.jpg

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.