Son zamanlarda Türkiye'de görülen ani kur artışları, vatandaşların dolara olan talebini sürekli arttırırken, dün piyasalarda uzun bir süredir görülmeyen bir değişiklik yaşandı.
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) yürüttüğü parasal sıkılaşma politikası, son aylarda dolar kurunda yatay bir seyir izlemesine neden oldu. Bu durum, döviz piyasasında yıllar sonra ilk kez ani kur artışlarının yaşanmasına yol açtı.
Ekonomi piyasalarında uzun yıllardır ''Uygun dolar ve altının adresi'' olarak bilinen Kapalıçarşı, rasyonel olmayan ekonomi politikaları ve baskılanan kur nedeniyle büyük makas aralıklarından etkilendi. Yıllar önce çarşıdaki dolar kuru, TCMB'nin belirlediği gösterge kurunu geride bırakmıştı.
14 ve 28 Mayıs seçimleri öncesinde dövizde yaşanan artış beklentisi nedeniyle Kapalıçarşı tarihinde bir ilk yaşandı: Fiziki dolar ile göstere kuru arasındaki makas 1 TL'nin üzerine çıktı. Ancak son haftalarda yaşanan yatay seyir, yıllar sonra döviz piyasasında normale dönüşü getirdi.
Bu hafta Kapalıçarşı'daki dolar kuru, yıllar sonra ilk kez Merkez Bankası'nın gösterge kurundan daha düşük bir seviyede işlem gördü. Piyasa kurunun, TCMB tarafından belirlenen kurdan yaklaşık 10 kuruş daha düşük olması, ilerleyen haftalarda ekonomideki normalleşme süreciyle birlikte bankaların da makas aralıklarını kapatma eğiliminde olabileceğine işaret etti.
Merkez Bankası, geçmiş yıllarda döviz talebini kısıtlamaya yönelik çeşitli önlemler almış ve bankalara döviz talebini azaltmak için dolar, euro ve altın alım-satım işlemlerinde makas aralıklarını artırma talimatı vermişti.