Dünyanın en tehlikeli barajı Türkiye'nin yakınında! 1 buçuk milyon insan tehlikede

Dünyanın en tehlikeli barajı Türkiye'nin yakınında! 1 buçuk milyon insan tehlikede

Dünyanın en tehlikeli barajı unvanına sahip baraj, Türkiye'nin sınırında yer alıyor. Yaklaşık 40 yıl önce inşa edilen baraj, çevresinde yaşayan 500 bin ila 1 buçuk milyon insanın hayatını tehlikeye atıyor.

Dünyanın en tehlikeli barajı Türkiye'nin yakınında! 1 buçuk milyon insan tehlikede

Irak’ta bulunan Musul Barajı, dünyanın en tehlikeli barajı unvanına sahip. Baraj, ters giden bir durumda felakete yol açabilir.

131 metre yüksekliği ve 3,2 km uzunluğuyla ve Orta Doğu’nun en büyük dördüncü barajı olan Musul Barajı, yaklaşık 40 yıl önce inşa edildi bu nedenle yaşlı bir baraj olarak da nitelendirilebilir.1,7 milyon metreküp kapasitesi sayesinde civardaki 1,7 milyon insana elektrik sağlıyor.,

1021205149-0-51-1024-631-1920x0-80-0-0-325b58f9463a6bf5e7ce36d8af706cac.jpg

MUSUL BARAJI'NIN OLUMSUZ YÖNLERİ

Şehir merkezinin 50 kilometre kuzeyindeki barajın buraya konumlandırılmasıyla su kaynağı yaratılması ve nehrin yıllık sel ve kuraklık döngülerini dengelenmesi planlanıyordu ancak bu konumun olumsuz yönleri çok daha fazlaydı. Çok zayıf inşa edilen yapısı, sürekli dolgu gerektiriyor ve konumundan dolayı altı sağlam kayalıklara sahip değil. Ayrıca kayaları minerallerden yapılmış suda çözünebilir.

ABD Ordusu Mühendisler Birliği 2006 yılında, “dünyanın en tehlikeli barajı” olarak adlandırdı. Ayrıca çökme ya da hasar görme gibi durumlarda Musul’u 3-4 saat içinde 21 metre su altında bırakabileceğini vurguladı. Eğer böyle bir durum söz konusu olursa Dicle Nehri çevresinde yaşayan 500 bin ila 1 buçuk milyon insanın hayatı da tehlikeye girecek. Musul Barajı gibi deprem bölgelerindeki barajlar, deprem sırasında çökmeye ve hasara uğramaya daha açıktır. Yine tüm şehri etkileyebilecek sonuçlar doğurabilir. Dahası, olası bir yıkımda Dicle Nehri havzasında devasa bir alüvyon birikintisinin olacağı söyleniyor.

maxresdefault.jpg

FİNANSMAN SAĞLANDI

İtalya'nın Irak'taki en üst düzey diplomatı Maurizio Greganti, Musul Barajı'nın onarımı için özel finansman sağladı. Büyükelçi Greganti'ye göre, İtalya ve Irak, su alanında büyük bir iş birliğine de imza atıyor. Roma, Irak Su Kaynakları Bakanı Aun Diab'ın girişimiyle bakanlık bünyesinde Ulusal Baraj Güvenliği Departmanının kurulmasına da yardım etti.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.