Türkiye’deki yüksek enflasyon çiftçileri etkilerken, yükselen maliyetler üretimi neredeyse durdurma noktasına getirdi. Çiftçiler ise bu yüksek ekonomiye karşı ayakta kalmak için borçlanmaya yöneliyor.
Üretim maliyetlerini karşılamak amacıyla bankalardan kredi alan çiftçilerin, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) verilerine göre, bankalara olan kredi borcu, 2023 Haziran itibarıyla bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 50 artarak 471 milyar TL’den 710 milyar TL’ye yükseldi.
ÜRÜNLERİ DÜŞÜK FİYATAN SATIŞA ÇIKARIYOR
Ürünlerini hasat döneminde düşük fiyatlara satmak zorunda kalan çiftçiler, maliyetlerini karşılamakta zorlanıyor. Bu zorluklar, Ziraat Bankası gibi kamu bankalarını, çiftçilerin tarım destek kredilerini ödeyememeleri durumunda icra yoluna başvurmaya itiyor.
BANKA TARAFINDAN SATIŞA ÇIKARILAN ARAZİLER
Ziraat odalarının açıklamalarına göre, çiftçilerin borçlarını kapatmak için aldıkları yeni krediler de risk altında. Türkiye genelinde Ziraat Bankası’na olan borçlarını ödeyemeyen çiftçilerin arazileri, bankanın internet sitesinde satışa sunulmuş durumda. Satışa çıkarılan arazilerden bazıları şu şekilde sıralanıyor:
Çorum Mecitözü’nde 4 dönümlük tarım arazisi: 18 milyon 302 bin TL
Şanlıurfa Viranşehir’de 310 dönümlük tarla: 17 milyon 250 bin TL
Tekirdağ Süleymanpaşa’da arsa, ahır ve bir köy evi: 13 milyon TL
Diyarbakır Darköprü’de 42 dönümlük tarla: 10 milyon TL
Kırklareli Erikler köyünde bir çiftlik: 9 milyon 175 bin TL
Aydın Söke’de 63 dönüm ekili zeytinlik: 4 milyon TL
Samsun Salıpazarı’nda 17 dönümlük ekili fındık bahçesi: 2,5 milyon TL