El Nino bu yaz kavuracak

El Nino bu yaz kavuracak

La Nina etkisi 3 yıl önce bitmişti. Okyanus sularını ısıtan El Nino geri dönüyor. Uzmanlar ise yaratabileceği zarara dikkat çekerek, Türkiye'yi de orman yangınları ve tarımda kuraklık konusunda uyardı.

Dünya Gazetesi'nden Emre ERGÜL'ün haberine göre, La Nina ve El Nino…İspanyolca sırasıyla “Küçük kız” ve “Küçük oğlan” anlamına gelen, La Nina, Pasifik Okyanusu’nun ekvatoral bandındaki okyanus suyu sıcaklığının 3-5 derece arası düştüğü; El Nino ise aynı derecelerle arttığı iki farklı iklim olayı.

Ancak etkileri Dünya genelini olumsuz etkiliyor. Hava olaylarında üç yıldır etkisini gösteren La Nina sona erdi; El Nino ise başlamak üzere.

Birleşmiş Milletler’e bağlı Dünya Meteoroloji Örgütü’ne (WMO) göre, El Nino kabusunun haziran sonuna kadar başlama oranı yüzde 60. Ağustosa kadar başlama ihtimali yüzde 70, eylülde başlama ihtimali ise yüzde 80 olasılığını taşıyor.

El Nino hava olayı sırasında, ekvator boyunca batı yönünde esen rüzgarlar yavaşlıyor, ılık sular doğuya itiliyor ve okyanuslarda yüzey sıcaklıkları artıyor. Bu da hava sıcaklıklarının ortalama 0.2 santigrat derece artmasına neden oluyor.

Dünyaca ünlü Science dergisi, El Nino’nun geri dönüşüyle birlikte 2023 ve 2024’te sıcaklık rekorlarının kırılabileceğine dikkat çekti ve ekledi:

“2029’a kadar El Nino’nun küresel ekonomiye 5 yıllık zararı tam 3 trilyon dolar olacak. “Küresel ortalama yüzey sıcaklıkları önümüzdeki beş yılın birinde 1.5 derece artma olasılığı da yüzde 66." olarak ifade etti.

Meteoroloji mühendisi Hüseyin Öztel, beklenen El Nino’nun Türkiye’ye etkisini DÜNYA’ya şöyle değerlendirdi:

"Ankara ve Sivas’taki hava olaylarının El Nino’yla hiçbir ilişkisi yok. 20 yılda olabilecek bir hava olayı bu yıla denk geldi. Sıcaklıklarla hızlıca kuraklığa dönebiliriz

El Nino döneminde Avrupa’nın batısı (Belçika’ya kadar olan ülkeler) daha ılık kışlar yaşar. Direkt etkisi olmasa da Türkiye’de daha yaza benzer sonbaharlar, daha ılık kışlar yaşayabiliriz.

Orman yangınları olabilir, tarım etkilenebilir. Tarım için yağış projeksiyonları yapılmalı. Bu sayede kırılganlığımızı azaltırız. "

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.