Emekli maaşınız kesilebilir! Bu tarihten sonra emekli olanlar dikkat

Emekli maaşınız kesilebilir! Bu tarihten sonra emekli olanlar dikkat

EYT yasasının hayata geçirilmesinin ardından kabul olmasının ardından 40'lı yaşlarında emekli olan vatandaşların sayısı bir hayli fazla. Bu durum emekli maaşınızın kesilmesine neden olabilir. İşte haberin detayları…

Habertürk'ün haberine göre, 30 Nisan 2008 tarihi, ülkemizde emeklilik şartları açısından önemli bir dönüm noktası olarak kabul edilmekte.

Picture background

Bu tarihten sonra ilk defa sigortalı çalışmaya başlayan 4/a (işçi), 4/b (esnaf) ve 4/c (memur) statülerindeki kişiler için birbirinden farklı emeklilik şartları geçerli kılındı.

4/a’LILAR

2008 yılı öncesinde çalışmaya başlayan 4/a'lılar için kademeli prim günü artışı uygulanıyor. Örnek vermek gerekirse, 1 Mayıs 2008 ile 31 Aralık 2008 tarihleri arasında işe başlayanlar, 4600 prim gününü doldurarak emekli olabiliyor.

Bu durumda yaştan emeklilik şartları da değişiyor. 1 Mayıs 2008'de 45 yaşında işe başlayan bir kadın 4600 prim günü ile ancak 61 yaşında emekli olabiliyor.

Ancak, bu emekli aylığı bazı durumlarda yetersiz kalabiliyor ve bu da vatandaşları emekli olduktan sonra çalışmak zorunda bırakıyor.

Picture background

Emekliyken çalışmak isteyenler, emekli aylıklarının kesilmesi ile karşı karşıya kalmış durumda. Bu durumda vatandaşlar ya emekli aylığı kesilmesi karşılığında çalışılıyor ya da emekli aylığı alınırken sigortasız, kaçak çalışmayı göze almış oluyor.

4/b’LİLER

30 Nisan 2008'den sonra sigortalı olan esnafların emekli olabilmesi için ise 5400 prim gününü doldurmuş olmak şartı aranıyor.

Bu prim gününü tamamlayanlar, kadın ise 61, erkek ise 63 yaşında emekli olabiliyor. Emekli olduktan sonra çalışmak isteyen 2008 sonrası Bağ-Kurlular için de aynı yasak geçerli.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.