Emekliler dikkat 'Birden fazla maaş alabilirsiniz'

Emekliler dikkat 'Birden fazla maaş alabilirsiniz'

Birçok emeklinin bilmediği ek gelir fırsatına ilişkin SGK uzmanı tüm detayları paylaştı.

Birçok malul emekli, emekli maaşının dışında diğer ek gelir fırsatından habersiz durumda. Bu noktada SGK uzmanı Dilek Ete, malulen emeklilik ve engelli emekliliği konusundaki doğru bilinen yanlışları tek tek anlattı.

Binlerce malul emeklisi, emekli maaşları dışında ek bir maaş kazancının bilgisini bilmiyor. SGK uzmanı Dilek Ete, malulen emeklilik ve engelli emekliliği konularındaki gerçekleri ortaya çıkardı.

Malulen emeklilik hakkından yararlanan kişiler, çalışma hayatındaki rahatsızlıklar sonrasında tekrar çalışıp çalışamayacakları konusunda karar veremiyor. Son zamanlarda sosyal medyada dolaşan yanlış bilgilere ayak basan SGK uzmanı Dilek Ete, malulen emeklilik ve çalışma hayatıyla ilgili önemli bilgileri açıkladı.

0x0-milyonlara-rehber-emekli-promosyon-odemeleri-7750-tlyi-buldu-hangi-banka-kac-lira-promosyon-veriyor-emekli-maa-1660125746728-2-16.jpg

MALULEN EMEKLİLİK HAKKI KAZANMA NASIL OLUR?

Ete, çalışan bir kişinin malulen emekli olabilmesi için belirli şartları karşılamasının gerektiğini açıkladı. Ete, SSK’lı bir çalışanın malulen emekli olabilmesi için 10 yıllık sigortalılık süresini doldurmasını ve Bu süre zarfında prim yatırma zorunluluğu bulunmamakla birlikte, en az 1800 gün prim ödemesi yapmasının gerektiğinin altını çizdi.

Ayrıca, maluliyet oranının yüzde 60 veya daha fazla olmasını söyleyen Ete, İlk işe başlama tarihinden itibaren vücutta meydana gelen tüm zararlar, iş kazası şartı aranmaksızın malulen emeklilik için değerlendirileceğini belirtti. Örnek vererek sözüne devam eden Ete, “Kişi işe girdiğinde herhangi bir sağlık sorunu yaşamamışsa, sonradan gelişen bir rahatsızlık sonucunda vücut fonksiyonlarında yüzde 60 oranında bir azalma meydana gelirse, bu durumda malulen emeklilik hakkından yararlanabilecek.” ifadelerini kullandı.

EMEKLİ AYLIĞI KESİLİR Mİ?

Malulen emekli olan kişilerin çalışmayı sürdürerek aynı zamanda maaş alabileceklerine değinen Ete, Malul emeklilerinin çalışıp çalışamayacağına dair internette kişileri yanıltan birçok bilginin dolaştığını söyledi. Eğer bir kişinin SGK’dan malulen emekli olmuşsa, Bağ-Kur'lu bir iş yeri açabileceğini aktaran Ete, “Bir şirkete ortak olabilir. Bu durumda aldığı emekli maaşında bir durma olmaz. Ancak, eğer bu kişi Bağ-Kur’dan malulen emekli olacaksa, SGK'lı bir işe girebilir.” dedi.

Burada karışıklık malul emekliliği ile engelli emekliliği şartları arasında yaşanmakta olduğunu belirten Ete, Malul emekliliğinde engelli emekliliğinden farklı olarak son 3,5 yıl kuralı bulunmadığını aktardı.

0x0-ogrencilere-1000-tl-bayram-harcligi-ne-zaman-verilecek-1000-tl-bayram-harcligi-basvurusu-nasil-yapilir-1682153467831-1-17.jpg

ENGELLİ EMEKLİSİ İLE MALULEN EMEKLİNİN FARKI

Ete, çapraz bağlantı ile kazançta kesinti olmayacağını söyleyen Ete, Malul emeklisi bir kişinin 10 yıllık sigortalılık süresine, 1800 gün ödenmiş prim şartına ve yüzde 60’tan fazla maluliyet durumuna sahipse malulen emekli olabileceğinin altını çizdi.

Malulen emeklilik için son 3,5 yıl şartı aranmadığını da açıklayan Ete, Bir kişi bir gün bile SGK’lı olarak çalışıp daha sonra emekliliğe başvurursa, SSK’dan emekli olabileceğini belirtti. Engelli emekliliğinde ise son 3,5 yıl içinde hangi sigorta kollarına prim ödendiğinin önemli olduğuna değinen Ete, Bir kişi malulen emekli olmadan önce nereden emekli olacağını belirleyebileceğini de söyledi.

Son olarak Ete, yıllarca SGK’lı olarak çalışan bir kişinin daha sonra maluliyet durumu nedeniyle emekli olmak istediğinde, bir veya iki gün Bağ-Kur ödemesi yaparsa, Bağ-Kur’dan emekli olabileceğini açıkladı.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.