Hükümetin gündeminde yer alan Emeklilik Sistemi Reformu, yeni dönemde önemli değişiklikler getirecek. Reform kapsamında, emeklilik yaşı şartının yükseltilmesi ve 65 yaş sınırının getirilmesi üzerinde duruluyor.
Aynı zamanda prim gün sayısı ve ödenen prim miktarının, emeklilik maaşlarının hesaplanmasında daha etkili olacağı belirtiliyor. 2030'a kadar herkes için 65 yaş sınırının uygulanması gündemde.
Hükümetin, emeklilik sisteminde köklü değişiklikler yapması bekleniyor. Özellikle en düşük emekli maaşı ile ödenen prim ve bağlanan aylık arasındaki dengesizliklerin giderilmesi, bu kapsamda en dikkat çeken başlıklardan biri olarak öne çıkıyor.
Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu yıl ve önümüzdeki yıl emekli olacaklar arasındaki maaş farklarını dengelemek için çalışmalar yürütüyor. Yüzde 30'luk zam farkının kapatılması için yapılan düzenlemelerin yanı sıra, yaş şartının da yeniden ele alınması bekleniyor.
2035'TEN ÖNCE UYGULANACAK
Habertürk'ün haberine göre, Türkiye'de şu anda 27 milyon 240 bin çalışana karşılık 16 milyon 120 bin emekli bulunuyor. Bu, her 6 çalışana karşı bir emekli olduğu anlamına geliyor. Avrupa ülkelerinde ise en kötü durumda bile 3 çalışana bir emekli düşüyor. Türkiye'de bazı illerde ise emekli sayısının çalışan sayısını geçtiği belirtiliyor.
Reform çalışmasının iki önemli konusu emeklilik yaşı ve prim gün sayısı. Mevcut düzenlemeye göre, 2035'e kadar kadınlar için 58, erkekler için 60 olan emeklilik yaşı şartı, 2035 sonrasında 65 olarak belirlendi. Yeni düzenleme ile 65 yaş şartının öne çekilmesi ve bu sınırın 2030'a kadar uygulanmaya başlanması planlanıyor.