Karbon nanotüplü ve çift taraflı güneş paneli alternatifi sayesinde geleneksel güneş panellerinin pabucu dama atılacak. Farklı ülkelerdeki üniversitelerden bilim insanlarının geliştirdiği çift taraflı solar panel, güneş paneli maliyetlerini yüzde 70 oranında düşürecek.
MAALİYETLER DÜŞÜYOR VERİMLİLİK ARTIYOR
Klasik güneş panellerinden farklı olarak, karbon nanotüplerle geliştirilen yeni tip paneller sayesinde üretim maliyetlerinde düşüş elde edilmesini sağladı. Hem ön hem de arka yüzlerinde nanotüpler kullanılan yeni paneller sayesinde güneş ışığı daha iyi şekilde yakalanıp dönüştürülüyor.
Yüzde 97’ye kadar artan verimlilik, eski paneller yerine yeni bir alternatifin geldiğini gösteriyor.
Panellerin her iki tarafında da bulunan nanotüplerin çapı yalnızca 2,2 nanometre ve 45 bin tanesi bir araya getirildiğinde bile bir kağıt parçasından daha ince yapıda oluyor.
Yine de geleneksel güneş panelleri metrekare başına 200 watt elektrik üretebilirken, çift taraflı nanotüplü paneller metrekare başına yaklaşık 360 watt elektrik üretebiliyor.
GELENEKSEL GÜNEŞ PANELLERİNDEN FARKI NEDİR?
Yeni çift taraflı solar paneller, karbon nanotüpleri sayesinde yüksek elektrik üretimi için optimize edilmiştir. Öte yandan düşük maliyet sebebiyle oldukça önemlidir. Geleneksel solar panellere göre yeni paneller, yüzde 70 daha ucuz maliyette oluyor.
Çift taraflı nanotüplü paneller, arka yüzeyde yüzde 97 oranında verimlilikle enerji üretimi sağlıyor. Geleneksel güneş panelleri ise genellikle ön yüzeyde yüzde 75 ile yüzde 95 arasında verimlilik sağlayabiliyor.