İstanbul Modern’de Google Türkiye tarafından düzenlenen toplantıya katılan ünlü gazeteci ve sosyolog Ertuğrul Özkök, Türkiye’nin yapay zekada Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin gerisinde kaldığını belirtti.
Özkök’ün gerçekleştirdiği araştırmanın neticesinde:
1) Eğer Türkiye, üretken yapay zekâ kullanımını geniş bir uygulama alanı bulursa bu Gayrisafi Milli Hasıla’ya yıllık yüzde 5 ek artış sağlar.
2) Üretken yapay zekânın yaygın kullanımında 5 yıllık bir gecikme olursa, 10 yılın ardından GSMH’daki bu yüzde 5 ek artışı yüzde 1’e kadar indirecek.
3) Türkiye, üretken yapay zekâ kullanımının çeşitli alanlarında Suudi Arabistan, Katar ve Birleşik Arap Emirlikleri’nin gerisinde kaldı.
Konuyla ilgili açıklamalarına devam eden Özkök, “Benim için ülke çapında en önemli üç sonucu bu araştırmanın. Ancak bu tablo size karamsar gelmesin. Çünkü araştırma daha çok, üretken yapay zekâ kullanımının sağlayacağı çok olumlu gelişmeler üzerine yoğunlaşmış. Onun yapacağı katkı çok büyük olacak.” Şeklinde konuştu.
Özkök’e göre, üretken yapay zekânın yoğun biçimde kullanılması halinde, 10 yılsonunda, Türk ekonomisine;
- 42 ile 48 milyar dolarlık üretkenlik artışı sağlayacak.
- Yeniden istihdama 10-12 milyar dolarlık katkı yapacak.
- Çalışanların yeniden istihdamının yol açacağı yükten 2 milyar dolar azalma sağlayacak.
- Gayrisafi Yurtiçi Hasılaya katkısı ise 50-60 milyar dolar civarında olacak.
1 MİLYON KİŞİ İŞSİZ KALABİLİR
Özkök yapay zekanın yoğun bir şekilde kullanılmasının çok sayıda kişinin işsiz kalacağını şu sözlerle ifade etti:
Üretken yapay zekânın yoğun kullanımı, yılda 70-140 bin kişi arasında insanın işsiz kalmasına yol açacak. Yani 10 yılda 1 milyona yakın insan demek bu. Bu da çalışan nüfusun yüzde 3’üne karşılık geliyor. Ancak bu yüzde 3 yine de Türkiye’de geçmiş işgücü değişim ortalamasının altında kalıyor.