Erzincan'da kiraz bolluğu

Erzincan'da kiraz bolluğu

Erzincan'da kiraz hasadı, mevsimsel değişiklikler ve sıcaklıkların artmasıyla birlikte bu yıl önceki yıllara göre 15 gün önce başladı.

Kiraz hasadının başlamasıyla birlikte bölgedeki kiraz üreticileri sevinçlerini dile getiriyor. Örneğin, 80 yaşındaki bir üretici, ömrü boyunca bu kadar bereketli bir kiraz hasadı yapmadığını belirtirken, pazarlama sürecinde yaşanan sıkıntılara da değindi.

Son yıllarda Erzincan'da tarım sektörü içerisinde öne çıkan kiraz, hem dikim alanlarının genişlemesi hem de üretim miktarının artmasıyla dikkat çekiyor. Geçen yıl pazarlama konusunda sıkıntı yaşanmaması, çiftçilerin kiraz üretimine yönelmelerinde büyük bir etken olmuştu ancak bu yıl durum farklı.

Kiraz üreticileri, normalde 300 kilogramdan aldıkları verimi bu yıl 2,5 tona kadar çıkardıklarını ifade ediyorlar ancak pazarlama sürecinde yaşanan belirsizlikler ve alım fiyatlarındaki dalgalanmalar üreticileri endişelendiriyor.

Özellikle Bayırbağ köyünde kiraz hasadına başlayan üreticiler, hasat miktarından memnun olmalarına rağmen istedikleri fiyattan ürünlerini satamadıklarını dile getiriyorlar. Bu durum, kirazların aşırı verimi nedeniyle dallarının kırılma noktasına gelmesine kadar ilerlemiş durumda.

80 yaşındaki uzun yıllar çiftçilik yapan kiraz üreticisi Selami Demirel, yaşadığı Bayırbağ köyünde bu yıl görülmemiş bir kiraz rekoltesiyle karşı karşıya olduklarını belirterek, "Bu yaşım boyunca böyle bir rekolte görmedim. Geçen yıl 300 kilo aldığım yerden şimdi 1,5 - 2 ton civarında kiraz topladım. Ancak pazarlama sürecinde fiyat dalgalanmaları ve alım konusunda yaşanan sıkıntılar beni de üzüyor" şeklinde konuştu.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.