Esad’dan yeni ‘Türkiye’ açıklaması: Görüşme için şartını açıkladı

Esad’dan yeni ‘Türkiye’ açıklaması: Görüşme için şartını açıkladı

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, Türkiye ile ilişkiler konusunda açıklamalarda bulundu.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, 4. yasama oturumunun açılışı sebebiyle Halk Meclisi’nde yaptığı konuşmada Türkiye ile ilişkiler konusuna da değindi.

Suriye'nin resmi haber ajansı SANA'nın aktardığına göre Esad, "Türkiye ile ilişkilerde birden fazla tarafın, yani Rusya, İran ve Irak'ın ortaya koyduğu girişimleri değerlendirdik" dedi.

1082997114-0-0-1629-916-1920x0-80-0-0-12ed7ede5eccc762583362b646bd2cf4.jpgİlerleme kaydedilmedikçe sadece Suriye tarafında değil, Türkiye tarafında da hasar biriktiğini belirten Esad, şu ifadeleri kullandı:

“Bu girişimlerle ilgilenirken, eğer amaç zararlı değilse genellikle komşu ülkeler ile çatışmayan çıkarlarımızdan ve ilkelerimizden yola çıktık. Uluslararası hukuk ve egemenlik, ilişkilerin onarılması için ciddi olan tüm tarafların ilkeleriyle tutarlıdır. Terörle mücadele de her iki tarafın ortak çıkarıdır."

"HİÇBİR HAKKIMIZDAN VAZGEÇMEYECEĞİZ"

Gerçek nedenlerini göremedikleri bir sorunu çözemeyeceklerini dile getiren Esad, "İlişkiyi tekrar tesis etmek için öncelikle bu ilişkinin bozulmasına sebep olan nedenlerin ortadan kaldırılması gerekir. Biz hiçbir hakkımızdan vazgeçmeyeceğiz" dedi.

1200x675-cmsv2-1171c97e-7c04-5b42-9b86-e5ba906996bf-8577392.webp"GÜVENİLECEK REFERANSA İHTİYAÇ VAR"

Esad, sözlerine şu şekilde devam etti:

"Herhangi bir müzakere sürecinin başarıya ulaşması için güvenilecek bir referansa ihtiyacı vardır. Daha önceki görüşmelerde sonuç alınamamasının sebeplerinden biri de referans eksikliğidir. Suriye, Türkiye’nin işgal ettiği topraklardan çekilmesi gerektiğini sürekli vurguluyor.

Suriye’nin bahsettiği aşama, ilkeler ve temeller aşamasıdır. Türk yetkililerin açıklamaları asılsızdır, kriterimiz egemenliktir."

a-gazetecilerin-sorularini-yanitladi-1.webpCUMHURBAŞKANI ERDOĞAN GÖRÜŞME ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Almanya'da, Türkiye ile Hollanda arasında oynanan EURO 2024 Çeyrek Final mücadelesinin ardından uçakta gazetecilere açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşme çağrısında bulunmuştu.

Erdoğan, "Şimdi öyle bir noktaya geldik ki Esed, Türkiye ile ilişkileri düzeltme noktasında bir adım attığı anda biz de ona karşı o yaklaşımı gösteririz. Biz dün Suriye ile düşman değildik ki, biz Esed ile ailece görüşüyorduk" demişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu ifadeleri kullanmıştı:

"Biz davetimizi yapacağız, bu davetle Türkiye-Suriye ilişkilerini geçmişte olduğu gibi aynı noktaya getirelim istiyoruz. Davetimiz her an olabilir. Türkiye'de görüşme konusunda Sayın Putin'in yaklaşımı var. Irak Başbakanı'nın yaklaşımı var. Arabuluculuktan bahsediyoruz, komşumuzla niye olmasın?"

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.