Türkiye'de mal paylaşımında anlaşamayan vatandaşlar aile içinde miras kavgalarının yaşanmasına neden oluyor.
Anne ve babadan kalan miraslar kardeşler arasında haksız dağıtılabiliyor. Ebeveynler mirası dağıtırken bazı çocuklara daha fazla, bazılarına ise daha az miras bırakabiliyor. Böylece kardeşler arasındaki anlaşmazlıklar daha karmaşık hale geliyor.
Mirasta anlaşmazlıklara çoğunlukla haksız dağılımlardan kaynaklı çıkıyor. Eşit paylaşım yapılmadığı takdirde aile üyeleri karşıya karşıya gelebiliyor.
Türk Medeni Kanunu’na göre anne ve babaların mülklerini diledikleri gibi çocuklarına devretme hakkı bulunsa da mirasın eşit dağıtımı konusunda bazı düzenlemelerde kişilerin haklarını koruyor.
Miras bırakacak kişinin ölümünün ardından mirasın eşit şekilde paylaştırılması zorunluluğu hukuki mücadelelere neden oluyor.
Bazı anne ve babalar yanlarında olan ve bakımlarını üstlenen çocuklara mirastan daha fazla pay bırakabiliyor. Fakat mirasa konu olan mülkün vefat sonrası eşit paylaşımı oldukça önemli görülüyor.
Kardeşlerden biri, anne veya babasını söz konusu mirasın kendisine bırakmasına razı etse bile ebeveyn hayatını kaybettiğinde diğer kardeşlerin dava açarak yasal olarak kendi paylarını alma hakları var.
EŞİT HAK ALMAYAN EVLATLAR BU YOLU İZLEYEBİLİR
Miras davalarında zamanaşımı olmadığı için, devir işlemlerinin üzerinden uzun yıllar geçse bile haksızlığa uğradığını düşünen çocuklar haklarını arayabilir.
Hakkını aramak isteyen evlatlar asliye hukuk mahkemelerine giderek başvuruda bulunup miras haklarını talep etme haklarına sahip bulunuyor.
Miras konusunda kardeşler arasında çıkan anlaşmazlıklarda, hukuki yolların izlenmesi, adil bir çözüm konusunda yarar sağlayabilir.