Miras konuları, karmaşık bir süreç olarak düşünülebilir. Ancak sanıldığı kadar belirsiz değildir. Kanunlar tarafından belirlenmiş bir sistem bulunur. Bu yüzden eşlerden ikisi de ölürse miras kime kalır diye merak edenler için detaylarıyla açıklayalım. Miras paylaşımı nasıl olmalı, miras payları nasıl dağıtılır? İşte tüm soruların cevapları…
ÇOCUĞU OLMAYAN EŞLERDEN İKİSİ DE ÖLÜRSE MİRAS KİME KALIR?
Ev, arsa, işyeri, kısacası taşınmaz mülk sahibi kişilerin sahip olduğu bu mal varlığının kimlere kalacağı konusu, bazı şartlara bağlı olarak değişiklik gösterebilir.
Miras konusunda en çok merak edilen konulardan bir çocuksuz eşlerin ölümü oluyor. İster biri ister ikisi hayatını kaybetsin, miras payını kimin alacağı konusunda kafalar karışabiliyor.
Evli ve miras sahibi kişi hayatını kaybettiğinde mirası eşine ve/veya anne babasına geçer. Bu durumda, çocuğu olmayan eşlerden ikisi de ölürse miras kime kalır diye merak ediyorsanız, cevabı vefat eden eşlerin anne ve babaları ya da kardeşleridir.
ÇOCUKSUZ EŞLERDEN BİRİ ÖLÜRSE MİRAS KİME KALIR?
Eşlerden birinin vefat etmesi durumunda diğer eş yasal mirasçı olur. Eşlerin arasında henüz kesinleşmemiş ancak açılmış bir boşanma davası olsa bile, eşlerden biri vefat ettiğinde diğer eş mirasçı olur. Ancak eşlerden ikisi de ölürse miras kime kalır sorusunun cevabı biraz karışıktır. Normalde çocuklara ve varsa diğer mirasçılara kalan pay, çocuksuz eşlerde biraz daha detay gerektiriyor.
“Çocuğu olmayanın mirası kime kalır” sorusuna cevabı medeni kanun verir. Çocuğu olmayan kişi evli ise yasal mirasçıdır. Mirastan pay alan bu kişi ile diğer yasal mirasçılar arasında bölüştürülür. Bu kişilerin anne ve babaları hayatta değilse öz ve üvey kardeşleri mirasta hak sahibidir.
Evli kadın ölürse miras kime kalır sorusunun cevabı da eşi olacaktır.
ANNEM ÖLDÜ BABAM EVLENDİ MİRAS NE OLUR?
Anne adına kayıtlı taşınmaz varlık, annenin vefatı sonrasında mirasçılarına geçer. Anne ve babanın evliliklerinde edindikleri mallar yarı yarıya ortaklık olarak değerlendirilir.
Annenin evlilikte edindiği mallar çocuğun payıdır. Annenin adına kayıtlı bir mal yoksa, baba adına kayıtlı olan malların yarısı annenin mirası kabul edilir. Çocuk, aile mahkemesinde dava açarak anne baba arasında olması gereken mal paylaşımından payını talep edebilir. Ancak bu, annenin ölümünden sonra 10 yıl içinde dava açılırsa mümkündür.