Ev sahibi kiracı anlaşmazlığında yeni dönem 1 Eylül itibariyle başladı. Arabuluculuk döneminde ev sahipleri ve kiracılar mahkeme yollarını aşındırmasın diye bir anlaşma sağlanması adına başladı.
Ancak her türlü formüle karşın ev sahipleri ile kiracılar mahkemelik olup davalar açılabiliyor.
Özellikle ev sahipleri tarafından açılan bu mahkemelerde masrafları hangi taraf öder sorusu da ayrı bir merak konusu oluyor. Açılan mahkeme masraflarının yanında bir de avukat ücretleri bulunuyor. Tüm bu masraflar iki tarafa da zorluk çıkarsa da son karar mahkemenin oluyor.
MASRAFLAR HANGİ TARAFA AİT?
Türkiye’de uygulanan hukuk sistemine göre bir kişi dava açmak için ilk başta karşılaşılan masrafları ödemek zorundadır. Bu durumda ev sahibi kiracı aleyhinde dava açacaksa mahkeme masrafını ödeyerek işe başlar. Dava sonucunda kusurun kimde olduğuna göre masrafları yüklenecek olan kişi belirlenir. Kusur tamamen kiracıda çıkarsa o zaman tüm mahkeme masraflarını kiracı karşılamak zorunda kalır.
2 TARAF DA KUSURLU İSE
Mahkemelerde bazen kusur her iki tarafta da olabiliyor. Bu durum gerçekleşirse mahkeme masraflarının kimin ödeyeceği farklı bir kuralla belirlenir. Mahkemede tarafların haklılık oranlarına göre mahkeme masrafları paylaştırılır. Kiracı yüzde 40 oranında ve ev sahibi de yüzde 60 oranında haklı bulunursa o zaman mahkeme masrafları haksızlık oranına göre paylaştırılır. Bu denklemde mahkeme masraflarının yüzde 40’ı ev sahibi tarafından, yüzde 60’ı ise kiracı tarafından ödenir.
AVUKAT MASRAFINI KİM ÖDER?
Ev sahibi kiracı davalarında sadece mahkeme masraflarının ödenmesi ise konu kapatılamıyor. Bunun bir de avukat masrafı bulunuyor. Haksız olan taraf karşı tarafın avukatının ücretini de ödemek zorundadır.
Kaynak: Uşak Gündem