Ev sahibi ve kiracılar dikkat! O tarihten itibaren yüzde 60 zam gelecek

Ev sahibi ve kiracılar dikkat! O tarihten itibaren yüzde 60 zam gelecek

Ev sahibi ve kiracılar için kritik tarih yaklaştı! O tarihten itibaren yüzde 60 oranında zam öngörülüyor.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, iki yıldır süren yüzde 25 kira artış sınırının, dezenflasyon sürecine girilmesiyle birlikte bu yıl kaldırılacağını açıkladı.

YÜZDE 60 ZAM

2024 Temmuz ayından itibaren zam oranları enflasyona göre belirlenecek. Temmuz ayındaki enflasyon oranının yüzde 60 civarında olacağı tahmin ediliyor. Ancak ev sahipleri, mevcut enflasyon oranını yetersiz buluyor. Hukukçular, kira sözleşmelerinde yıllık enflasyon oranının baz alınması gerektiğini ve bunun üzerindeki talepler için kiracıların dava açma hakkı olduğunu vurguluyor.

185180.jpg

TEMMUZ AYINDA KİRA ARTIŞLARI NE OLACAK?

Emlak sektörü temsilcilerinden Ersin Çetin, ev sahiplerinin Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı yüzde 60'lık oranı az bulduğunu ifade ediyor.

Çetin, piyasada bu oranlara uyanların sayısının az olduğunu, ara bulucuya gidilse bile tarafların genellikle yüzde 50-60 arasında anlaştığını belirtiyor.

Karşılıklı iyi niyetle yapılan zamlarda ise oranların yüzde 70-80 bandında olduğunu ekliyor. Temmuz sonrası ev sahiplerinin serbest piyasaya geçilecekmiş gibi davrandığını ve yüksek zam taleplerinde bulunduğunu söylüyor. Ancak zam sınırı kalksa bile yapılan zamların yıllık enflasyon oranında olması gerektiğini ve bu oranın ortalama yüzde 60 olacağını hatırlatıyor. Bunun üzerindeki zamların yasal olmadığını ve kiracıların ev sahiplerine dava açma hakkı bulunduğunu belirtiyor.

intifa-hakki-nedir-sartlari-nelerdir.jpg

DÜŞÜNCELER İKİYE AYRILDI

Bazı ev sahiplerinin yüzde 60 oranına razı olduğunu söyleyen Çetin, bazı ev sahiplerinin ise yüzde 60 oranını aşmamak için altı aylık kısa dönem kontratlar imzalatmak istediğini, bunun da yılda iki kez zam anlamına geldiğini ifade ediyor. Çetin, bu durumun yasal olmadığını ancak bazı ev sahiplerinin bu şartlarla ev verdiğini belirtiyor ve ev sahiplerinin iki yılın acısını çıkarır gibi davrandığını ekliyor.

Hukukçular, Temmuz'dan sonra kira artış oranlarının serbest piyasa değil, enflasyon oranı tarafından belirleneceğini belirtiyor. Avukat Sibel Aslan, zam sınırının kalkmasıyla kiracıların tüm haklarını kaybetmediğini, enflasyonun üzerinde bir zam için dava açma yolunun açık olduğunu söylüyor. Yine enflasyon rakamının artışı belirleyeceğini ve anlaşmazlık durumunda ara bulucuların devreye gireceğini ifade ediyor.

konut-1.jpgBEŞ YILLIK KİRACILAR İÇİN DURUM FARKLI

Beş yıllık kiracılar için ise durumun biraz farklı olduğunu belirten Aslan, beş yıl ve daha uzun süredir aynı evde oturan kiracılar için yeni değerlemeler yapılacağını ve ev sahibinin emsal fiyat belirleyebileceğini söylüyor. Yine bu durumda ara bulucuların devreye girerek ortak bir fiyat belirleyeceğini belirtiyor.

İlgili Haberler
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.