Türkiye’de konut krizinin bir başka boyutu ev sahibi ve kiracılar arasında patladı. Yaşanan kira anlaşmazlıkları nedeniyle 2023 yılında adliyeler dolup taştı.
Ev sahiplerinin fahiş kira uygulamaması için hükümet düğmeye bastı. Konuyla ilgili bir takım düzenlemeler yapıldı. Geçen yıl kira artışlarına yüzde 25 sınırlama getirildi.
Öte yandan Kira uyuşmazlıklarında arabuluculuk 01 Eylül 2023’te zorunlu halde geldi. Sorun yaşayan kiracı ve ev sahipleri mahkemenin yolunu tutmadan önce arabulucuya başvuruyor.
Bu gelişmelere rağmen bazı ev sahibi ve kiracılar arasında sorun yaşanmaya devam ediyor.
Bazı ev sahipleri türlü oyunlarla kiracısını evden çıkartıp yerine fahiş bir fiyatla başkasına kiralayabiliyor.
İHTARNAME DETAYI
Ev sahipleri kiracılarına noterden ihtarname gönderiyor. Bu sayede kiracıların güvenini kazanan ev sahipleri kiracıya yasal bir belge verdiğini öne sürerek gönderdiği bildirimde ihtiyaç nedeniyle kiracıdan evi tahliye etmesini, buna ihtarın yeterli olduğunu, evi bir başkasına kiraya vermeyeceğini, eğer evi kiraya verirse kendisinden tazminat talep edilebileceğini belirtiyor.
İhtar yoluyla evi tahliye eden kiracı evin bir başkasına verildiğini gördüğünde mahkemeye gittiği takdirde tazminat hakkını kaybedebiliyor.
KİRACI TAZMİNATI HANGİ DURUMLARDA ALIR_
Ev sahibi ihtiyaç halinde kendi evini kullanmak isteyebilir. Fakat kiracı kendisine çekilen ihtarname ile evden çıkarsa tazminat hakkından yararlanamayabilir.
Kiracı eğer tazminat hakkının geçerli olmasını istiyorsa ev sahibinden ihtiyaç sebepli tahliye davası açmasını talep etmelidir.
Kiracının tazminat talep edebilmesi için evin bir yargı kararı ile ya da icra yoluyla tahliye edilmiş olması gerekiyor.
120 BİN TL ÖDEYEBİLİR
Kiracı ayrıca farklı durumda da tazminat hakkını alabilir. Ev sahibi İhtiyaçtan dolayı kiracısını çıkardıysa ve 3 yıllık kanuni süre dolmadan evi bir başkasına kiraya verirse önceki kiracının bu durumda tazminat hakkı doğar.
Eski kiracı bu durumda şikayet edebilir. Şikayet edildiği takdirde ev sahibi, eski kiracının ödemiş olduğu son kira bedeli esas alınarak 1 yıllık kira bedeli tutarı kadar tazminat ödemeye mahkum edilir.
Bunun üzerinde eski kiracının 10 bin TL kira verdiği düşünüldüğü takdirde ev sahibinin 120 bin TL tazminat ödemesi gerekir.
Mahkeme kararı olmadan evden çıkan kiracılar bu haktan yararlanamazlar.