Ekonomim'de yer alan habere göre, Kiracılar, yeni bir sorunla karşı karşıya: Sahte tahliye taahhütnameleri. Artan anlaşmazlıklar sonucu bazı ev sahipleri, kiracıların imzalarını taklit ederek sahte evraklarla tahliye talebinde bulunuyor.
SAHTE TAHLİYE TAAHHÜTNAMELERİ
Tahliye taahhütnamesi, kiracının belirli bir tarihte kiralanan evi boşaltma taahhüdüdür. Ancak, son dönemde bazı mülk sahipleri, kiracıların imzalarını taklit ederek bu belgeleri sahte şekilde düzenliyor. Uzmanlar, özellikle yaz tatilinde olan kiracıların bu sahtekarlıklardan etkilenme riskinin yüksek olduğunu belirtiyor.
SAHTE İMZALAR VE MAĞDURİYETLER
Mali Müşavir Ömer Sadi Yiğitcan, 2020 yılında kiraladığı taşınmazın sahibi değiştiğinde mağduriyet yaşadığını açıkladı. Yiğitcan, “Kira kontratında yasal sınırın üzerinde zam yapıldı. Sonrasında ise hiç imzalamadığım bir tahliye taahhütnamesi elime geçti. İmzamın taklit edildiğini fark ettim. Eğer e-devlet’i düzenli kontrol etmeseydim, 7 günlük itiraz süresini kaçıracak ve evden çıkarılacaktım” dedi.
Avukat Umut Metin, yaz aylarında tatilde olan kiracıların daha sık bu tür olaylarla karşılaştığını belirterek, “İcra takibi ve tahliye taahhütlerinde 7 gün içinde itiraz edilmezse, alacak kesinleşir. Bu süre zarfında imzanın taklit edildiği durumlarda bilirkişi incelemesi yapılmalı” şeklinde uyarıda bulundu.
Avukat Ragıp Şengül, sahte tahliye taahhütnamelerinin hukuken geçerli olması için belirli şartlar taşıması gerektiğine dikkat çekti. “Ancak son dönemde imzanın taklit edildiği veya tamamen sahte belgeler düzenlendiği örnekler artış gösterdi. Bu tür belgelerle sahtecilik suçu oluşabilir ve tespit edilirse cezalandırılabilir” dedi.
Adli Sicil ve İstatistik Genel Müdürlüğü verilerine göre, 2023 yılında "kiralananın tahliyesi" konusundaki dava sayısı 91 bini aştı. Bu davaların 30 bin 39'u icra yolu ile tahliye talepleriyle ilgiliydi. Bu durum, kiracılar için ciddi bir risk oluşturduğunu ve yasal boşlukların fırsatçılar tarafından kullanıldığını gösteriyor.