Bakanlık tarafından yapılan yazılı açıklamada, emlak sektöründe adil, rekabetçi ve istikrarlı bir piyasa yapısı oluşturulması, kaliteli hizmet sunulması ve tüketici mağduriyetlerinin önlenmesi amacıyla "Taşınmaz Ticareti Hakkında Yönetmelik" kapsamında çalışmaların kesintisiz sürdüğü belirtildi.
EVİNİ BU ŞEKİLDE KİRAYA VERENLER DİKKAT!
Açıklamada, ilan platformlarında yer alan yanıltıcı ilanların önlenmesi, spekülatif fiyat artışlarının engellenmesi ve ilan kirliliğinin azaltılması için yönetmelikte yapılan değişikliklerle ilan veren kişilerin kimlik bilgilerinin doğrulanması zorunluluğu getirildiği hatırlatıldı.
Ayrıca, ilanı veren kişinin taşınmazın sahibi olup olmadığını ya da yetkilendirilip yetkilendirilmediğini doğrulama yükümlülüğü getirildiği ifade edildi.
Yetkisiz işletmelerin ilan vermesinin engelleneceği belirtilen açıklamada, ilk aşamada gerçek veya tüzel kişilerin kimlik doğrulamalarının, ilan platformlarının entegrasyonu ile Bakanlık bünyesinde kurulan Elektronik İlan Doğrulama Sistemi (EİDS) üzerinden yapılmaya başlandığı, ikinci aşamada ise yetki doğrulamasının aynı sistem üzerinden yapılmasının planlandığı vurgulandı. EİDS yetki doğrulama uygulamasına yönelik teknik çalışmaların sürdüğü ve sadece yetki belgeli emlak işletmelerinin ilan verebileceği ifade edildi.
MİLYONLARCA TL CEZA KESİLDİ
Bakanlık, kayıt dışı faaliyetlerin ve haksız rekabetin önlenmesi amacıyla emlak sektörüne yönelik denetimlerin yoğun bir şekilde sürdüğünü belirterek, yetki belgesi olmadan taşınmaz ticareti yapan işletmelere bugüne kadar 29 milyon 221 bin 612 lira idari para cezası kesildiğini bildirdi.
EMLAK PİYASASI AMAN DİKKAT!
Ayrıca, ilan platformlarındaki konut ilanlarının takip edilerek manipülatif fiyat artışlarıyla mücadele edildiği ve idari yaptırımlar uygulandığı kaydedildi. Geçen yılın ekim ve aralık aylarında 737 emlak işletmesine 73 milyon 700 bin lira, Ocak 2024'te ise 45 emlak işletmesine 4 milyon 500 bin lira ceza kesildiği, toplamda 782 emlak işletmesine 78 milyon 200 bin lira ceza uygulandığı belirtildi.
Son olarak, bu ay fahiş fiyat artışı yaptığı tespit edilen 107 işletmeye 10 milyon 700 bin lira ceza kesildiği ve Ekim 2023'ten bu yana fahiş fiyat artışı yapanlara toplam 88 milyon 900 bin lira ceza uygulandığı ifade edildi. Bakanlık, piyasanın adil, rekabetçi ve istikrarlı işlemesini sağlamak ve manipülatif fiyat artışlarının olumsuz etkilerini önlemek amacıyla emlak sektörüne yönelik denetimlerin hız kesmeden devam edeceğini duyurdu.