Köpek eğitmenin Türkiye'den aldığı Aksaray Malaklısı dev boyutlara ulaşınca İngiliz gazetelerinde manşet oldu. Dev köpeğin sahibi, Malaklı'nın bir küçük at kadar olduğunu ve kilolarca et tavuk tükettiğini söyledi.
Köpek eğitmenin Türkiye'den aldığı Aksaray Malaklısı dev boyutlara ulaşınca İngiliz gazetelerinde manşet oldu. Dev köpeğin sahibi, Malaklı'nın bir küçük at kadar olduğunu ve kilolarca et tavuk tükettiğini söyledi.
Köpek eğitmeni olan Dylan Walsh, Türkiye'den aldığı Malaklı'nın İngiltere'nin en büyük köpeğinin sahibi olduğunu düşünüyor. İngiliz medyasında cüssesi ile haberlere konu olan Abu ismindeki Malaklı cinsi dev için sahibi" ev atı gibi bir şey, kanapeye yatmak isterse kimseye yer kalmıyor" dedi.
Sahibi Abu'nun günde kilolarca et yiyebildiğini, iki bütün tavuğu bir oturuşta bitirdiğini belirtiyor. Abu kendisini çok seven sahibi Dylan'a ayda 300-400 sterline!"15 bin lira mal oluyor.
Samimi Haber’in The Sun'dan derlediği habere göre, 33 yaşındaki köpek eğitmeni Dylan, henüz dört aylıkken Abu'yu Türkiye'den getirmek için 7 bin 500 sterlin harcadı, üstelik Abu geldiğinde yetişkin bir Labrador boyutundaydı.
Dylan, ortağı Naomi ve beş yaşındaki çocukları India ve dört yaşındaki Reuben ile birlikte ailenin Kuzey York'un Redcar kentindeki evinde yaşıyor. Dylan "Eğer kanepede çökmeye karar verirse, bu konuda yapabileceğimiz fazla bir şey yok ama bu, kimseye yer bırakmıyor. Bir ev atına sahip olmak gibi"
AKSARAY MALAKLISI, ANADOLU ASLANI
Aksaray Malaklısı, Türkiye'de Aksaray ve çevresinde görülen iri bir köpek cinsi. Bacak ve ayakları kalın, kafası büyük, dudağı sarkıktır. Aksaray yöresinde dudağa "malak" dendiğinden bu adı almıştır. Evliya Çelebi tarafından Anadolu Aslanı adı verilmiştir. Bu nedenle diğer bir ismi de Anadolu Aslanıdır.
Erkekleri ortalama olarak kalçadan buruna 130 cm. uzunluğa, 90 cm. omuz yüksekliğine ve 90 kg. ağırlığa ulaşabilir. İyi bir karaktere sahiptir. Sürü koruma köpeği olarak kullanılabilmektedir. Salya akıtması, hareketli olması ve karakter olarak eve uygun olmaması sebebiyle, apartman veya evde beslenmesi uygun değildir.
Çevresi çitlerle çevrili bahçe veya geniş arazilerde beslenmesi gerekir. Aksaray bölgesinde, yöresel olarak sarkık olan dudağa 'malaklı' dendiği için bu köpekler de 'Aksaray malaklısı' olarak adlandırılıyor. 80- 120 kilo ağırlığında olan köpeklerin yerden omuz yüksekliği 90 santimetreye kadar ulaşıyor, 2 ayağının üstünde durduğunda ise 1 metre 70 santimetreye kadar yükselebiliyor.
İriliği ve sadakati nedeniyle koyun sürülerinin korunmasında tercih edilen 'Aksaray malaklısı', Evliya Çelebi'nin 'Seyahatname'sinde "Anadolu'da bir 'aslan' gördüm" diye geçiyor, bu nedenle bazı yörelerde 'Anadolu aslanı' olarak da adlandırılabiliyor.
'Aksaray malaklısı' adıyla bilinen, büyük kafası, sarkık dudağı ve heybeti ile dikkat çeken çoban köpeği yavrularına sahip olmak isteyenler, yoğun talep nedeniyle 6 ay beklemek zorunda kalıyor. Yavru köpekler 4- 6 bin, büyükleri ise 60- 90 bin lira fiyatlarla satılıyor.
Malak kelimesi Aksaray yöresine ait bir terimdir ve anlamı, dudak demektir. Bu köpeklere Malaklı denmesinin ırkı aslında aynen Kangal da olduğu gibi –Anadolu çoban köpeğidir, zira Aksaray ili ve çevresi Anadolu’nun tam göbeğindedir. Bu bölgede yetişen ve bu bölgeye ait olan bu köpeklerde Anadolu’nun köpeğidir, ancak isimleri daha yeni yeni halk arasında duyulmaya başlamıştır.
Bunun en büyük sebebi bu üreticilerin Malaklı yavrularını yıllardır Kangal altında satışa çıkarmaları ve bu şekilde tanıtmalarıdır. Bu sayede şu an Dünyanın dört bir yanında insanlar köpeklerinin Malaklı olduğunu bile bilmemektedir.
Her ne kadar Malaklı da Kangal gibi Anadolu çoban köpeği olsa da Sivas yöresinin köpeği olan Kangal’dan bazı fiziksel farklılıklar gösterdiği için son zamanda yapılan Kangal festivallerinde Kangal üreticilerinin birçoğu bu ırkın festivallerde ayrılmasını talep etmişlerdir. Bu talepleri dikkate alınmaya başlanmış ve artık ırk kendi yöresel ismini taşıma yoluna gitmiştir.
AKSARAY MALAKLISI KARAKTERİ
Karakteri genelinde serttir, yabancı ve kötü niyetli insanlara karşı son derece saldırgandır o yüzden koruma köpeği olarak mükemmel ırktır. Diğer köpeklere karşı saldırgan olması, Malaklı ırkının köpek dövüşlerinde kullanılması neredeyse sadece bu konuda büyük, şöhret kazanmalarına yol açmıştır.
Aksaray Malaklısı, bekçilik ve çobanlık konusunda oldukça iyidir. Koruma içgüdüleri gelişmiştir. Sahibinde karşı sadık bir köpektir. Eğer tehdit hissederse saldırgan olabilir. Diğer zamanlar sakin bir yapısı vardır.