Webb Teleskobu, evrenin oluşumuna ışık tutabilecek bir keşfe imza attı. NASA'nın geliştirdiği teleskop, şimdiye kadar görüntülenmiş en eski ve en uzak "ölü galaksi"yi fotoğrafladı. Bu galaksi, evrenin 13,8 milyar yıllık tarihinde sadece 700 milyon yıl sonra ortaya çıktı ve kısa sürede yıldız oluşumunu tamamladı.
Bilim insanları, bu galaksinin incelenmesinin, evrenin erken dönemlerinde neler olduğu ve yıldız oluşumunu neyin tetiklediği veya durdurduğu gibi önemli sorulara cevap verebileceğini düşünüyor. "JADES-GS-z7-01-QU" adlı galaksi, Samanyolu'ndan milyarlarca ışık yılı uzakta bulunuyor ve Samanyolu'na yakın olan Küçük Macellan Bulutu'na benzer bir kütle ve boyuta sahip. Bu da, ölü galaksilerin sadece büyük ve ağır olanlar olmadığını gösteriyor.
Araştırmacılar, JWST'nin gözlemlediği en eski galaksilerden biri olan GN-z11'in yıldız oluşum tarihini inceledi. GN-z11, evrenin 13,4 milyar yıl önceki halini yansıtan ışıkla bize ulaşıyor. Araştırmanın yazarlarından olan ve Cambridge Üniversitesine bağlı Kavli Kozmoloji Enstitüsü'nde araştırma görevlisi olan Tobias Looser, evrenin ilk birkaç yüz milyon yılında çok sayıda gaz bulutunun içine doğru çökerek yeni yıldızlar oluşturduğunu söyledi.
"Galaksilerde yıldız oluşumu için ihtiyaç olan gazın bolluğu sebebiyle evrenin ilk zamanları, 'yiyebildiğin kadar ye' kapsamlı bir açık büfe gibiydi." dedi. Looser, evrenin erken zamanlarında galaksilerin yıldız oluşum aşamasından hareketsiz veya sönmüş aşamaya geçişinin de hızlı olabileceğini vurguladı. JWST verileri, GN-z11 galaksisinde, 30 ila 90 milyon yıl süren kısa, güçlü yıldız oluşum patlamaları yaşandığını ve sonrasında bunun durduğunu gösterdi.