Türkiye'nin vazgeçilmez içeceği çay, ekonomik krizden etkilenen ürünler arasında yerini aldı. Kadıköy'de esnaf Ömer Seçkin, düşen alım gücü karşısında müşterilere 'fakir çayı' ve 'askıda çay' gibi seçenekler sunmaya başladı.
'YARIM ÇAY' VE 'FAKİR ÇAYI' DÖNEMİ
Son yıllarda artan enflasyon ve yaşam maliyetleri nedeniyle vatandaşların alım gücü ciddi şekilde düşerken, esnaf bu duruma yaratıcı çözümler getirmeye çalışıyor. Daha önce boş tost, içi boş içli köfte ve boş baklava gibi ürünlerle gündeme gelen ekonomik alternatiflere şimdi de "yarım çay" ve "fakir çayı" eklendi. Kadıköy’de başlayan bu uygulamada, çay seven ancak tam bir çay için bütçesi yetmeyen müşterilere daha uygun fiyatlı seçenekler sunuluyor.
'ASKIDA ÇAY' UYGULAMASINA YOĞUN İLGİ
Ömer Seçkin’in 'askıda çay' uygulaması da özellikle ihtiyaç sahipleri için destek sağlıyor. Bu uygulamada, hayırseverlerin katkısıyla ödeme yapan müşteriler, bir çay bedeli daha ödeyerek ihtiyacı olan bir kişinin ücretsiz çay içmesine olanak tanıyor.
Ancak bu çay ocağında, askıda çay uygulamasının suiistimal edilmesi üzerine, esnaf Seçkin, yeni bir yol geliştirerek askıda çayın adını fakir çayı olarak değiştirdi. Böylece olası suiistimallerin önüne geçti.
EKONOMİK KRİZİN ETKİSİ İSTANBUL’DA DAHA FAZLA HİSSEDİLİYOR
İstanbul gibi büyük şehirlerde enflasyonun etkisi daha fazla hissedilirken, belediyelerin ve esnafın geliştirdiği bu tür alternatif yöntemler vatandaşlar tarafından yoğun ilgi görüyor. Çay gibi sembolik bir içeceğin bile lüks hale gelmesi, ekonomik krizle mücadelede bireylerin yaratıcılığına dikkat çekiyor.
“BARDAĞIN YARISI KADAR VERİYORUM”
Fakir çayının ise aslında "askıda çay" uygulaması olduğunun altını çizen Seçkin, bu seçeneğin aslında emeklilere yönelik olduğunu söyledi. Seçkin, şu ifadeleri kullandı:
“Çayımız 7,5 liraydı, birdenbire zam yapınca müşteri fazla bularak itiraz etmeye başladı. Ben de dedim ‘siz de yarım için’. Ondan sonra aklıma geldi, dedim buraya yazayım, hem espri olsun hem de isteyen olursa veririz. Tabii ki bazen isteyenler de var. Gelip yarım çay isteyen var. Bardağın yarısı kadar veriyorum. Ne kadar diyor, 4,90.”
“ASKIDA ÇAY YAZDIĞIM ZAMAN ÖNÜNE GEÇEMEDİK”
“Fakir çayı, askıda çay anlamında. Askıda yemek var, askıda ekmek var, ben de askıda çay yazdığım zaman önüne geçemedik. Parası olan da askıda içiyor, olmayan da askıda içiyor. Fakir çayı dediğin zaman gururuna yediremiyor, gururuna yedirip bana bir fakir çayı ver diyemiyor sadece okuyup geçiyor. O parası olmayanlara, emeklilere yani. Bazıları emekliler yaz diyor ama dedim yok fakir çayı daha iyi, emeklilerin gururu kırılır.”